Vijesti Node

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović u posjetu Derventi

Predsjednik HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas općinu Derventa gdje je sa zamjenicom predsjednika HDZ BiH i zamjenicom Predsjedatelja zastupničkpg doma PS BiH Borjanom Krišto, ministrom za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davorom Čordašem, te predsjednikom RO HDZ BiH Posavina i dopredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem i načelnikom općine Derventa Miloradom Simićem obišao radove na obnovi obiteljske kuće Mare i Ilije Sliška iz naselja Šušnjari.

Kuća obitelji Sliško obnavlja se u okviru projekta „Jedna HR županija – jedna kuća u BiH“ koji se odvija u suradnji sa županijama Republike Hrvatske i Savezom za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, a čiji je inicijator dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković.

Izaslanstvo HDZ BiH zatim je obišlo franjevački samostan i crkvu svetog Marka na Plehanu, gdje je predsjednik Čović sa fra Antom i načelnikom Simićem službeno proglasio završetak radova na izgradnji priključka na gradski vodovod za samostan Plehan i okolna povratnička naselja.

Dr. Čović je istaknuo da mu je zadovoljstvo što je ponovno na Plehanu, te se osvrnuo na izgled ovog kraja prije 17 godina, kada na ovom području apsolutno ništa nije bilo obnovljeno.  „Danas sam sretan da malo više života vidimo na ovim prostorima. U dogovoru sa gvardijanom fra Antom želimo dovršiti izgradnju samostana, te da ovo bude uistinu mjesto duhovne obnove, koje treba slati poruke sa ovih područja da ovdje ima smisla živjeti,“ dodao je dr. Čović.

On je zahvalio svima koji su prepoznali potrebe povratnika, a osobito  lokalnoj zajednici i načelniku, koji su financijski pomogli izgradnju vodovoda. "Hvala politici Dervente koja je omogućila suživot i ravnopravnost Hrvata na ovom području", dodao je dr. Čović. 

Obilasku radova i otvaranju priključka na vodovod nazočili su savjetnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Pero Josipović, te suradnik dopredsjednika Republike Srpske Mario Zeko.

Izdvajamo

Sinoć je na nekropoli stećaka Radimlja održan svečani prijem u povodu Dana općine Stolac. U programu obilježavanja Dana općine i patrona župe...
Imali smo dosta dobar, rekao bih čak izvrstan posjet Bruxellesu. Vrlo sadržajni su bili razgovori s visokim dužnosnicima Europske unije. BiH...
U Zagrebu su u utorak navečer svečano otvorene četvrte Hrvatske svjetske igre, najveće amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i...
Dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, preuzeo je jučer predsjedavanje Predsjedništvom u narednih osam mjeseci, a prvi radni dan na ovoj...