Vijesti Node

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović zadovoljan izbornim rezultatom HDZ-a BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović na pres-konferenciji u Sarajevu, komentirajući izborni rezultat HDZ-a i stranaka koje je on okupio, kazao da su jako zadovoljni.

Ocijenio je da je 18 načelnika, odnosno gradonačelnika, u ovom trenutku za Hrvatsku demokratsku zajednicu veliki iskorak u odnosu na prethodne izbore, "i to baš izražen veliki iskorak".

- Uz to, znamo da je još tu Mostar i Stolac, kao dva prostora na kojima s pravom možemo računati da će HDZ imati svoje predstavnike. To je jedan broj koji je zavidan - smatra dr. Čović.

Kaže da ono što njega više raduje je njihova nazočnost u svim vijećima, ne samo na prostorima gdje su pokazali da su dominantna većina.

Dr. Čović je izjavio da postoji vjerovatnoća da, ukoliko se u HDZ-u i unutar Hrvatskog narodnog sabora svi slože, već u ovom mjesecu predlože inicijativu u parlamentu BiH da se i lokalni izbori održe zajedno sa općim izborima 2018. godine.

- Prije svega da više nemamo ciklus svako dvije godine nekih izbornih aktivnosti, jer nas evidentno opterećuju sa bezbroj tema koje su za nekoga bitne na jednoj od razina u BiH, ali svakako su opterećenje za naš euroatlanski put. Vidjet ćemo da li će to ostale kolege podržati. Već početkom idućeg tjedna ja ću to njima iznijeti kao jednu ideju - naveo je dr. Čović.

 

Usvojene izmjene i dopune Master plana BiH kad je u pitanju njen europski put

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici u Sarajevu usvojilo je izmjene i dopune Master plana Bosne i Hercegovine kada je u pitanju njen europski put.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je na pres-konferenciji kazao da su ga jednoglasno usvojili, uz određene dodatke "koji nas dovode do pozicije da do kraja iduće godine imamo kandidatski status u Europskoj uniji (EU)".

Po njegovim riječima, definirali su vrlo precizno aktivnosti koje moraju uraditi.

- Kad je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, on je kod nas završen, do kraja jedanaestog mjeseca ga treba završiti EU. Do tada ćemo dobiti upitnik. Naravno, bit će dopunskih pitanja - kazao je dr. Čović.

Dodao je kako misle da na ta pitanja treba završiti odgovore do kraja trećeg mjeseca iduće godine i „ovisno od dopunskih pitanja, da i na ta dopunska pitanja imamo odgovor do kraja petog, odnosno šestog mjeseca iduće godine“.

- Što se tiče onih obveza koje su nam ponovo vrlo jasno stavljene u zadatak od EU, kad je u pitanju recimo odluka Suda u Strasbourg u predmetu „Sejdić-Finci“, također smo precizno definirali do kad to trebamo završiti. To je početak iduće godine - naveo je dr. Čović.

On napominje da su, u odnosu na početni dokument, rokovi vrlo „tijesni, ali apsolutno izvršivi, što se tiče institucija BiH“.

- Na kraju smo se obvezali da taj dokument spustimo na sve razine vlasti sukladno ustavnim nadležnostima u BiH, da stvarno krajem iduće godine možemo imati kandidatski status u EU - istaknuo je dr. Čović.

U vezi s implementacijom odluke Suda u Strazburu u predmetu  „Sejdić-Finci“, kazao je kako je uvjeren da će u roku koji je predviđen u izmjeni i dopuni Master plana to ostvariti.

- Više ne vidim nikakve mogućnosti da mi taj proces ne završimo u predviđenom roku - kazao je dr. Čović, dodajući da konkretno rješenje „tek treba sjesti pa ga dogovarati“, mada misli da ono što jeste osnova tog rješenja uveliko imaju razrađeno.

Po njegovim riječima, rok koji je predviđen je vrlo realan.

- Nema kandidatskog statusa bez tih pitanja, završetaka odluka Ustavnog suda BiH, odluka Suda u Strasbourgu koje se tiču vitalnih pitanja koja su nam već odavno stajala u planu - kazao je dr. Čović.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo Izvještaj o izvršenju proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza za prvih šest mjeseci 2016. godine.

Dr. Čović je ocijenio da, kad su institucije BiH u pitanju, stoje „dosta dobro i na prihodovnoj i na rashodnovnoj strani“.

- To nam stvara preduvjete da vjerojatno u idućih mjesec dana imamo i nacrt proračuna pa i proračun u procedurama, a do kraja godine da ga apsolutno usvojimo - kazao je dr. Čović.

Govoreći o zaduženosti, naveo je da u izvještajima adekvatnih agencija BiH svrstavaju u srednje zadužene ili nisko zadužene zemlje.

Upitan kada se mogu očekivati izmjene Izbornog zakona u BiH, siguran je da je to moguće završiti do kraja godine.

- Mi smo ovdje ostavili nešto širi rok što se tiče ovog Master plana, to je sami početak iduće godine - kazao je dr. Čović.

Istaknuo je da nema ni jednog razloga da u cjelini ne izvršimo izmjene i dopune izbornog zakonodavstva BiH u tom razdoblju „jer to je jedna od preduvjeta za ono što nas čeka na ovom kandidatskom statusu“.

(vecernji.ba)

Izdvajamo

Razgovarajući o braniteljima i braniteljskoj populaciji, zaštiti digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja, te spriječavanje iskrivljavanja...
Na danas održanom sastanku predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića sa Predsjedništvom Zajednice žena HDZ-a BiH, razgorano je o aktualnim političkim...
Predsjedništvo Mladeži HDZ BiH danas je u Mostaru, u Domu HDZ-a BiH, održalo radni sastanak sa predsjednikom HDZ BiH dr. Draganom Čovićem na kojem su...
Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH je danas u Mostaru u Domu HDZ-a BiH na poziv predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića održalo svoju 8....