Vijesti Node

Brčko distrikt BiH nositelj projekta prekogranične suradnje „Žuran odgovor NOW-ERNOW“

Brčko distrikt je u okviru trećeg poziva prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije zajedno sa partnerskom općinom Šid dobio projekt u vrijednosti 1, 1 milijuna eura za odbranu od poplava. Tim povodom danas je u prostorijama Hotela „Jelena“ u Brčkom upriličena konferencija za medije prigodom početka projekta „Žuran odgovor NOW-ERNOW“, koji je najvećim dijelom financiran od strane Europske unije, dok su sudionici u projektu Vlada Brčko distrikta BiH u suradnji s Općinom Brod i partneri iz Republike Srbije – Općina Šid u suradnji s Gradom Sremska Mitrovica.

U uvodnom dijelu sudionicima su se obratili dr. Anto Domić – gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Uroš Vojnović – predstojnik Odjela za javnu sigurnost,  Goran Garačić– zamjenik načelnika Općine Brod, Predrag Vuković -   predsjednik Općine Šid, i  Tomislav Janković – predsjednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica.

Pozdravljajući sve nazočne gradonačelnik dr. Anto Domić je istaknuo da se nakon katastrofalnih poplava iz 2014. godine uvidjelo da postoji mnogo nedostataka u organizaciji i komunikaciji jednih s drugima kao i da prirodne i elementarne nepogode ne poznaju granice koje sami uspostavljamo. 

"Postoji potreba za sustavnim i organiziranim pristupom zajedničkog djelovanja kako bismo na pravi način i dovoljno brzo pomogli svima onima kojima je pomoć potrebna u bilo kojoj situaciji", istaknuo je gradonačelnik Domić te izrazio dobrodošlicu kolegama i svim sudionicima projekta.

"Duboko sam uvjeren da ćemo iz ovoga projekta izvući puno zajedničkih stvari i biti sposobniji da pomognemo ljudima ali još je važnije da se kroz ove projekte zajedničkim snagama na neki način treniramo, da projekte pišemo i prezentiramo te da oni prolaze evaluaciju kod EU komisije jer bez ovakvih projekata u budućnosti nećemo biti u mogućnosti da povlačimo značajnija i veća sredstva", naglasio je dr. Domić.

Goran Garačić – zamjenik načelnika Općine Brod također je iskazao zahvalnost na suradnji prijateljima iz Šida i Sremske Mitrovice kao i domaćinima u Brčkom po pitanju buduće suradnje na ovakvim i sličnim projektima.

Predsjednik Općine Šid Predrag Vuković  je naglasio važnost da se započeti projekt do kraja implementira kao i ukazano povjerenje od strane Europske unije.

Tomislav Janković – predsjednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica izrazio je ogromno zadovoljtvo i zahvalnost što je ovaj grad dio zajedničkog projekta ističući da se mora poboljšati komunikacija između lokalnih zajednica i da se suradnja nakon ove konferencije nastavi i u drugim oblastima.

Predstojnik Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Uroš Vojnović je istaknuo da je svrha projekta jačanje suradnje i koordinacije između korisnika kao i jačanje kapaciteta u smislu adekvatnog opremanja i usavršavanja postrojbi za zaštitu i spašavanje, a sve s ciljem poboljšanja učinkovitosti žurnog odgovora u slučaju prirodnih katastrofa.

Regionalno-razvojna agencija "Srem" zadužena je za tehničku potporu i implementaciju projekta u trajanju od 18 mjeseci, dok je financijska vrijednost kompletnog projekta 1.159.901,19 eura, od čega se 555.764,58 eura odnosi na partnere iz Republike Srbije, dok je za BiH taj iznos 604.136,61 eura. 

HDZ BiH Brčko distrikt

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...