Vijesti Node

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović obišao danas općinu Stolac

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović  boravio je danas u Stocu. U prostorijama općine Stolac sastao se s predsjednikom Općinskog odbora HDZ BiH i načelnikom općine Stolac, Stjepanom Boškovićem. Sastanku je nazočilo i predsjedništvo Općinskog odbora kao i predsjednici svih Temeljnih organizacija HDZ-a BiH Stolac, te član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković.

Načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković, upoznao je dr. Čovića sa događajima tijekom održavanja lokalnih izbora 2. 10. 2016. godine, te ukazao na grube povrede demokratskih procedura i zakona Bosne i Hercegovine, dramatično ugrožavanje demokratskog poretka i njegovog funkcioniranja u BiH.  

Nazočni su osudili ovaj čin gdje se brutalnim rušilačkim pohodom, otuđivanjem i uništavanjem službenih državnih materijala, udaranjem nevinih ljudi odnosno službenih osoba zaduženih za provedbu izbora, izravno opstruiralo pravo građana općine Stolac na demokratsko izražavanje izborne volje.

Sve upućuje na to da se radi o još jednom dobro organiziranom i pomno isplaniranom događaju s ciljem opstruiranja demokratskog razvoja BiH u kontekstu približavanja Europskoj uniji. Stoga je napad na Stolac i napad na Državu Bosnu i Hercegovinu i izravna prijetnja njenoj europskoj budućnosti, te zaslužuje odlučnu osudu organizatora i vinovika nemilog događaja i svih onih koji svojim javnim istupima od Stoca žele napraviti grad slučaj.

Dr. Čović je dao punu potporu lokalnoj zajednici, te naglasio da ne nasjedaju na provokacije kako je netko prodao Stolac za veće interese. Kazao je kako ga žalosti što je kandidat za načelnika Salmir Kaplan posegnuo za agresijom i razbojnistvom, što ne priliči nikome tko je obnašao javne funkcije i ima ambiciju biti načelnikom.

Dr. Čović je istaknuo kako je ponosan na Hrvate Stoca i sve ostale građane koji nisu nasjeli na provokacije i rušilačke pohode koji su nametnuti Stocu. Na poseban način je iskazao potporu obiteljima žrtava ozlijeđenih u nedjeljnom nasilju koji su stradali obavljajući svoju javnu dužnost.

Izrazio je uvjerenje da će nadležne institucije reagirati štiteći ustavnost i vladavinu zakona, jer je napad na službene osobe napad na demokraciju i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Još jednom su pozvane sve mjerodavne institucije da osobe koje su prouzročile ovakvo stanje snose posljedice predviđene zakonom, a sve građane u općini Stolac na staloženost te rješavanje nastale situacije mirnim putem kroz državne institucije.

 

Izdvajamo

Galerija “Ovnak” organizirala je sinoć u Vitezu korizmenu izložbu i koncert pod nazivom “Golgota”. Izložbi i koncertu nazočilo je i visoko...
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović završio je predsjedanje Predsjedništvom BiH koje je obavljao od 17. srpnja 2017. do 17. ožujka 2018...
Na Znanstveno- stručnom skupu „RJEŠENJE HRVATSKOG PITANJA ZA EUROPSKU BOSNU I HERCEGOVINU“ usvojeni su zaključci koje donosimo u nastavku:...
U Vitezu je održana 23. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH. Na njoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i...