Vijesti Node

Borjana Krišto: HDZ BiH je podnio prigovor SIP-u zbog "slučaja Novi Travnik"

HDZ BiH  je kao politički subjekt podnio  prigovor SIP-u zbog „slučaja Novi Travnik“ budući da Pravilnik o dopisnom glasovanju nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kao takav nema zakonsko utemeljenje, kazala je za Dnevnik.ba, Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

Podsjetimo, na listopadskim lokalnim izborima u općini Novi Travnik mrtva trka se vodi između kandidata Hrvatske koalicije za Novi Travnik, Stjepana Duje i Refika Lende ( SDA – SBB). Nakon što je prebrojan jedan dio glasova pristiglih poštom iz dijaspore Stjepan Dujo je imao  5304 a Refik Lendo 5429 glasova.

Za lokalne izbore je u općini Novi Travnik bilo prijavljeno 369 birača tako da je potrebno prebrojati njih još 160. SIP je odbio prebrojati glasove koji su pristigli nakon 4. listopada iako imaju pečat države i  datum slanja raniji od dana održavanja izbora čime je narušeno osnovno pravo svakog građanina i birača ali i ugrozio sustav demokratskog glasanja.

Krišto smatra kako će SIP prihvatiti prigovore koje je HDZ BiH uložio  i kako će se situacija preokrenuti u korist kandidata Hrvatske koalicije za Novi Travnik.

„Pravilnik kojeg je SIP donio nema zakonsko utemeljenje ali vjerujem kako će se prigovori koje smo uložili prihvatiti  i da će se situacija u Novom Travniku preokrenuti u korist kandidata  za načelnika ispred Hrvatske koalicije za Novi Travnik, dodaje Krišto.

Listopadske lokalne izbore u BiH obilježio je „slučaj Stolac“ gdje su na dan održavanja izbora kandidat za načelnika općine ispred Inicijative za Stolac, Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić pretukli predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivicu Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža koji su nakon napada i hospitalizirani. Izbori u Stocu su nasilno prekinuti a SIP još uvijek nije donio odluku o njihovom ponovnom održavanju.

Borjana Krišto ističe kako se problem prekida izbornog procesa u Stocu ne smije relativizirati jer se radi o napadu na predstavnike institucija BiH.

„Ono što se na dan lokalnih izbora dogodio u Stocu nije tek puki incident i daleko je od toga, riječ je o  fizičkom napadu na predstavnike institucija BiH i to od osobe koja je, ni manje ni više, kandidat za načelnika Stoca“, smatra Krišto.

Krišto navodi kako je SIP već morao donijeti odluku o održavanju izbora u okviru svojih nadležnosti.

„SIP je već do sad morao reagirati i donijeti odluku o održavanju novih izbora, točnije, njihovom ponavljanju na pojedinim biračkim mjestima gdje je izborni proces prekinut.“, završava Krišto u izjavi za Dnevnik.ba

(dnevnik.ba)

Izdvajamo

Ovom prigodom dr. Čović je istaknuo kako je BiH trenutačno u procesu sveobuhvatnih reformi, iako smo svjesni da naše ambicije možda neće odgovarati...
Na početku susreta predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović još je jednom čestitao g. Lajčaku na preuzimanju dužnosti predsjedatelja...
Domaćini ovog radnog sastanka bili su visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn....
Gospodine Predsjedniče, Gospodine Generalni tajniče, Ekselencije, Poštovani izaslanici, Dame i gospodo, Poštovani gospodine Predsjedniče Opće...