Vijesti Node

Dr. Čović i Dodik šalju zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sastao se danas u Banja Luci sa predsjednikom SNSD-a i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka, u izajavi za medije, predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a najavili su da će u parlamentarnu proceduru uputiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će izraditi ove dvije stranke.

Predsjednik SNSD-a je novinarima rekao da će dvije stranke u narednim danima raditi na izradi i usaglašavanju teksta ovog zakona, koji, ukoliko žele, mogu podržati i druge političke stranke. On je dodao da je sa predsjednikom HDZ-a dogovorio i zajednički rad na lokalnoj razini tamo gdje je to moguće, navodeći da su obojica zadovoljni rezultatima ostvarenim na proteklim lokalnim izborima.

Dodik je poručio da SNSD neće ulaziti u vlast na razini BiH, iako su aktualni srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, nakon poraza njihovih stranaka na lokalnim izborima, apsolutno delegitimirani.

Predsjednik HDZ-a BiH je potvrdio da je sa predsjednikom SNSD-a danas razgovarao o rezultatima lokalnih izbora, kao i da su dogovoreni dalji razgovori rukovodstva ove dvije stranke o brojnim bitnim pitanjima u BiH.

Dr. Čović je dodao da bi se u tom pogledu mogla dogovoriti dva ili tri "paketa" na kojima bi se moglo zajedno raditi, s ciljem donošenja sadržajnijih odluka kada je riječ o kretanjima u BiH. On je istakao da se ne smije dozvoliti da bilo tko naruši odnose ove dvije stranke, kao i hrvatskog i srpskog naroda.

 

Nećemo dozvoliti da bilo tko pravi 'slučaj Stolac'

​Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović izjavio je u Banjoj Luci da neće dozvoliti da bilo tko pravi 'slučaj od Stoca'.

- Činjenica da sve bošnjačko što postoji u BiH se koordiniralo oko Stoca pokazuje da je netko želio napraviti 'slučaj Stolac'. Iz kojih sve razloga, može se nagađati - rekao je dr. Čović u izjavi novinarima, komentirajući događanja tijekom i nakon lokalnih izbora u Stocu.

Situacija u Stocu ne može, smatra, narušiti odnose između SDA i HDZ-a, jer su oni na takvoj razini da ne funkcioniraju po mnogim drugima stvarima.

Naglašava kako bi volio da je to drugačije i sve će učiniti da tako bude, "ali ne na način da netko tko je nezadovoljan u Stocu dođe i izudara predsjednika Izbornog povjerenstva zato što se ne sviđa ili sviđa, razbija glasački materijal i napusti glasačko mjesto kao da se ništa nije dogodilo, bez obzira na to o kome se radi".

- Da je to uradio Dragan Čović sutradan bi davao iskaze institucijama BiH - rekao je dr. Čović.

Naveo je i kako je predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću rekao kako "ima pet-šest dana nakon izbora da se stanje riješi, a kako je nakon toga on otišao u Stolac i dao svoju izjavu".

Izetbegoviću je, kaže, jasno rekao kako "bilo kakve transverzale, kroz Hercegovinu prema moru, neće prolaziti na način kako se tamo uništava jedan prostor i narod“...

- Jasno sam kazao ne možemo biti pobornici ponavljanja izbora u Stocu, a da se ne sankcionira svatko tko je izazvao ovakav udar. To sam rekao i strancima - kako mislite organizirati iduće izbore u Mostaru ili negdje drugo... - dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

MUP u toj županiji je, navodi dr. Čović, podigao kaznenu prijavu i očekuje da institucije vlasti urade svoj posao, bez obzira na to o kome se radi, kada je u pitanju Stolac.

I prije izbora je, ističe, govorio "da se kupuju ljudi koji idu iz Mostara, prebacuju osobne dokumente u Stolac kako bi se tamo pojačalo glasačko tijelo“.

Dr. Čović je još ustvrdio da su političke, nažalost, i vjerske, kulturne i druge organizacije organizirale i to proglasile probosanskom politikom sa stavom da "Stolac mora pasti“.

- Evo nije pao. Privremeno da, jer je neko uništio izborni proces. Hrvati će u Stocu, uvjeran sam, uvjerljivo dobiti izbore, kada budu organizirani, ali nije dovoljno organizirati izbore. Ne može se ovaj proces završiti na način da netko kaže sad ćemo ponovo organizirati izbore, jer moramo znati zašto su ovi izbori poništeni i tko je odgovoran za fizička stradavanja koja su tamo bila. Osoba koja je vodila izborni proces u Stocu je deset dana bila u bolnici na liječenju, zbog fizičkih povreda od  osobe koja je potencijalni kandidat za načelnika - rekao je dr. Čović.

Zato je ponovio da pravna država treba da uradi svoj dio posla i inzistirat će da se to do kraja uradi, jer Stolac "ne može postati slučaj, kao što netko isto tako gradi slučaj u vezi s gradom Mostarom".

- U vezi s Mostarom smo imali gotovo završen dogovor - ustvrdio je dr. Čović i naveo kako je Izetbegović svojevremeno rekao kako će u tom gradu "biti izbori kada Bošnjaci u Mostaru odluče i budu zadovoljni“.

(nezavisne.com / fena)

(foto: zipa)

Izdvajamo

HŠK Zrinjski novi - stari prvak Bosne i Hercegovine u nogometu, ova titula je ujedno treći naslov prvaka u nizu te šesta titulu u klupskoj povijesti...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović održao je danas sastanak o sigurnosnoj situaciji po županijama, s...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru primio izaslanstvo Rukometnog kluba...
Na redovitoj godišnjoj konvenciji jedne od najuglednijih europskih institucija iz područja tehničkih znanosti „Međunarodne inženjerske akademije“ (...