Vijesti Node

Izaslanstvo HDZ-a BiH nazočilo molitvenom danu za Domovinu i hodočašću na Bobovcu

Danas je na kraljevskom gradu Bobovcu upriličen XV. molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i XIII. hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga.

Sve je počelo molitvenom procesijom od rijeke Bukovice prema Bobovcu, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Na hodočašću su nazočili i visoki dužnosnici HDZ-a BiH i HNS-a predvođeni predsjednikom HDZ-a BiH, HNS-a i hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem.

U pozdravnoj riječi kardinal Puljić zahvalio je svima koji su došli na Bobovac na zajedničku molitvu za domovinu, a poseban pozdrav uputio je vojnom ordinariju iz Republike Hrvatske mons. Juri Bogdanu, kapelane, časnike i dočasnike koji su ga dopratili. Pozdrav je uputio policijskim redarstvenicima, hodočasnicima iz svih krajeva, svećenicima, bogoslovima, sjemeništarcima, časnim sestrama i članove zbora koji su pjesmom uveličali misno slavlje.

Kardinal je uputio pozdrav predstavnicima svih društvenih i političkih struktura na čelu sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem, te predstavnicima medija, posebno spomenuvši radio Bobovac koji je izravno prenosio misno slavlje, a preuzimali su ga Radio Herceg Bosne i radio Marija BiH.

Naveo je da se vjernici na Bobovcu okupljaju zbog naše povijesti i zbog papine prošlogodišnje poruke iz Sarajeva da ne smijemo zaboraviti svoju povijest. "Zbog toga se okupljamo na korijenima naše povijesti i želimo moliti za mir i za našu domovinu, za jednakopravnost, da se svaka zloća ukloni,a dobrota raste", kazao je kardinal Puljić.

Nadahnutu propovijed imao je vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić, koji je sve vjernike podsjetio na obilježavanje godine milosrđa i na njezinu važnost.

Na kraju misnog slavlja uručeni su i prigodni darovi - tako je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović uručio sliku, rad pripadnika Treće bojne iz Orašja, vojnom biskupu u RH mons. Juri Bogdanu.

Vojni kapelan fra Mate Ogara uručio je sliku ministrici obrane BiH Marini Pendeš u znak zahvalnosti za sve što je Ministarstvo obrane  dosada činilo i što će činiti u budućnosti za ovaj molitveni pohod. U ime uposlenika Kazneno popravnog zavoda Zenica sliku Posljednje večera uzoritom kardinalu Vinku Puljiću uručio je zamjenik direktora KPZ-a Ivica Dujmović. Na kraju je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić uručio umjetničku sliku Domenika Gonzija gvardijanu Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Željku Brkiću.

Ovogodišnji molitveni pohod okupio je veliki broj vjernika, unatoč prilično lošim vremenskim uvjetima. Nakon završetku molitvenoga pohoda svi vjernici okupljeni na Bobovcu bili su pozvani na već tradicionalni ručak - vojnički grah.

(fena)

Izdvajamo

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović održao je danas sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH...
Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović održao je danas radni sastanak s premijerom g. Zdenkom Ćosićem i članovima Vlade Županije...
U svome pozdravnom govoru, predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović je istaknuo kako električna energija, kao nezaobilazan resurs za kojim potrebe...
Na sastanku je razgovarano o intenziviranju sveobuhvatnih reformi u BiH, s naglaskom na nužnu reformu Izbornog zakona, te o aktiviranju Akcijskog...