Vijesti Node

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarao sa dr. Draganom Čovićem i izaslanstvom Hrvatskog Narodnog Sabora u Mostaru

Danas su se u Mostaru sastali predsjednik HDZ-a BiH, Hrvatskog Narodnog Sabora i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom HNS-a i  predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc Andrej Plenković sa svojim izaslanstvom.

Nakon susreta, predsjednik Čović i Plenković dali su izjave za medije i kazali šro se sve govorilo na odrćanom sastanku.

„Razgovarali smo o svim temama koje opterećuju uopće naše odnose ka europskom putu i nastojao sam Plenkovića vrlo  precizno upoznati da predstavnici politike koju vodimo u ime hrvatskoga naroda, i kroz HNS i stranku HDZ, je isključivo euroatlantski put i da tu nema nikakvih dvojbi, odnosno da smo apsolutni predvodnici toga puta“,  –izjavio je ovom prigodom predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

„Bez Plenkovića, Stiera i naših drugih zastupnika u Europskom parlamentu“, ocijenio je dr. Čović,  „siguran sam da ne bi ni izbliza uspjeli s predajom aplikacije BiH za članstvo u EU“.

Podsjetio je da će BiH 10. prosinca dobiti upitnik te da bi BiH već iduće godine mogla očekivat kandidacijski status.

Dr. Čović je podsjetio i to kako će se Izborni zakon u BiH mijenjat, prije svega zbog europskoga puta BiH i odluke suda u Strazbourgu koja sugerira vrlo jasno da se riješi pitanje izbora članova Predsjedništva BiH i odlučivanje u Domu naroda.

Komentirajući slučaj Stolac, dr. Čović ga je ocijenio kao "grubi incident" koji je bio udar na ustavni poredak BiH jer se, kako je kazao, grubo napalo predstavnike države u provođenju izbornih rezultata.

 „S obzirom na izvješća policijskih uprava očekujemo da državne institucije, prije svega Tužiteljstvo i Sud kaže svoj stav prema tome, a isključivo iz razloga da stvorimo ambijent kako bi mogli ponoviti izbore bilo gdje“ – pojasnio je dr. Čović.

„Odlučan sam da kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske pomognem i na najkonstruktivniji mogući način i koheziju zemlje BiH i njezin europski put i njezino jamstvo ravnopravnosti Hrvata u BiH“, - kazao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nakon današnjeg sastanka s izaslanstvom Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS)  i Vlade RH u Mostaru.

Hrvatska Vlada jasno je uputila poruku cijeloj BiH, i našim političkim partnerima u BiH, posebice Hrvatima u BiH, kazao je Plenković, da će naš aktivizam na vanjskopolitičkom planu, projektnoj suradnji, europskom putu i gospodarskoj suradnji biti manifestiran konkretnim aktivnostima u godina pred nama.

Nakon dvodnevne službene posjete Bosni i Hercegovini, odnosno posjete  Sarajevu, Kiseljaku i Mostaru, Plenković je ocijenio  da su svi razgovori jučer i danas, s članovima Predsjedništva BiH i predsjednicima obaju domova BiH Parlamenta, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, te crkvenim velikodostojnicima bili izuzetno pozitivni i konstruktivni, dodajući kako je posjet Kiseljaku, kao prvoga predsjednika Vlade RH koji je posjetio taj grad, bila specifična poruka Hrvatima Središnje Bosne.

„Sinoćnji i jutrošnji razgovori u Mostaru, ne samo s predstavnicima HNS-a, nego i Mostarskoga Sveučilišta i Sveučilišne kliničke bolnice (SKB)  u Mostaru te HNK-a i Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, govore  u prilog tome da želimo steći jednu cjelovitu sliku i kanalizirati naš angažman kroz resorna ministarstva i Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske – dodao je Plenković.

U političkom pogledu, najavio je on,  spremni smo održati, čim se steknu preduvjeti, a to je kvalitetan sadržaj svih resornih ministarstava, zajedničku sjednicu Vijeća ministara i Vlade Hrvatske u BiH.

Mišljenja je da će to biti poticaj za rješavanje niza otvorenih pitanja koja postoje u odnosima dviju zemalja i za unaprjeđenje suradnje.

Kad je riječ o europskom putu, Plenković je dodao kako će Hrvatska svesrdno podupirat taj proces.

Komentirajući pitanje novinara koje se odnosi na funkcioniranje odnosa naroda (srpskog i hrvatskog) u BiH i Zagreba, Plenković je kazao kako su stavovi bili, i na izbornoj kampanji i na dužnostima u Vladi, da Hrvatska podupire cjelovitu BiH i protivi se svim tendencijama koje bi vodile ka njezinoj destabilizaciji u konačnici i svojevrsnoj dezintegraciji.

!Kada je riječ o eventualnim promjena ustavnog ustrojstva u BiH , smatramo da ono treba biti tema prvenstveno za političke stranke i institucije u BiH i sve tendencije koje bi mogle destabilizirati zemlju i onemogućiti njezin put, mi ne podržavamo“,  - kazao je Plenković.

Što se pak tiče dijaloga koje vode politički predstavnici u BiH to je, zaključio je on,  na njima da nađu najbolja rješenja kako ići dalje.

U izaslanstvu hrvatske vlade su bili i njenzin potpredsjednik i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

(hnsbih.org / fena)

Izdvajamo

HŠK Zrinjski novi - stari prvak Bosne i Hercegovine u nogometu, ova titula je ujedno treći naslov prvaka u nizu te šesta titulu u klupskoj povijesti...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović održao je danas sastanak o sigurnosnoj situaciji po županijama, s...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru primio izaslanstvo Rukometnog kluba...
Na redovitoj godišnjoj konvenciji jedne od najuglednijih europskih institucija iz područja tehničkih znanosti „Međunarodne inženjerske akademije“ (...