Vijesti Node

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović uputio pismo visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednici Europskog povjerenstva Federici Mogherini i europskom povjereniku za europsku politiku susjedstva i pregovore

Poštovana gospođo Mogherini i poštovani gospodine Hahn,

koristim se ovom prigodom kako bih vam zahvalio na pismu od 23. kolovoza 2016. godine u kojem ste prepoznali napredak ostvaren u ključnim pitanjima relevantnim za europski put Bosne i Hercegovine, te pozdravili nastavak našeg konstruktivnog angažmana u procesu integracije u Europsku uniju.

U međuvremenu smo postigli nove uspjehe, što je iznova potvrđeno i u danas uručenom Izvješću Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu. Trenutačno s nestrpljenjem iščekujemo upitnik Europske komisije koji će zasigurno unijeti bržu dinamiku i kvalitetu u naš europski put i, uvjeren sam, omogućiti stjecanje statusa kandidata do kraja 2017. godine.

Sve nas u Bosni i Hercegovini su na jedan osobit način ohrabrili zaključci Vijeća Europske unije od 20. rujna 2016. godine u kojima je potvrđena nedvosmislena posvećenost perspektivi Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države. Na isti način pozdravljen je značajan napredak u provođenju Reformske agende i upućen poziv za nastavak njezine učinkovite provedbe, o čemu se jasno govori i u najnovijem Izvješću za Bosnu i Hercegovinu.

Koristim ovu prigodu i pismeno vas upoznati da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 27. rujna 2016. godine, jednoglasno usvojilo zaključak o izmjena i dopunama dokumenta Master plan procesa integriranja BiH u EU. Ovaj dokument predstavlja jedan od najvažnijih mehanizama unutarnje harmonizacije kada su u pitanju europski ciljevi jer sadrži točan vremenski okvir za njihovo postizanje.

Dogovoren i usuglašen Master plan, pored ostalog, predviđa i realizaciju vrlo važnog uvjeta za stjecanje statusa kandidata, a to je provedba presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić – Finci“, a najkasnije do 31. siječnja 2017. godine.

Ponavljam kako se radi o zaključku koji su jednoglasno usvojila sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te je na daljnje postupanje proslijeđen svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, koje su se obvezale na njegovo poštivanje. Tako su nužnost provođenja ove presude kao prioritet na europskom putu Bosne i Hercegovine nedvosmisleno potvrdili Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće Europske unije, koje je pozvalo Europsku komisiju da, između ostalog, u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo posebnu pozornost posveti provođenju presude „Sejdić – Finci“.

U tom smislu, danas Bosna i Hercegovina ima dvojaku obvezu: prema Europskom sudu za ljudska prava i prema svom temeljnom ustavnom načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda i svih ostalih građana u Bosni i Hercegovini. To znači da će se provođenjem presude u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima ispoštovati i sam Ustav Bosne i Hercegovine, koji se temelji na eksplicitnim federalno-konsocijacijskim načelima. Naposljetku, provedba presude „Sejdić – Finci“ duboko zadire u područje vladavine prava, što je krovni kopenhagenski kriterij te je stoga pretpostavka zaštite ljudskih prava i trajne demokratizacije države i društva.

Duboko sam uvjeren da je za sve narode i građane Bosne i Hercegovine neprihvatljiv daljnji status quo u vezi s ovim pitanjem, a za Hrvate napose otvorena mogućnost da se izigra njihova legitimna izborna volja i na taj način kompromitira njihova institucionalna prisutnost i djelovanje, što dalje povlači nemogućnost utjecaja na procese odlučivanja bilo da je riječ o zakonodavnoj, izvršnoj ili sudskoj vlasti u Bosni i Hercegovini.

Aktualni Izborni zakon u dijelu svojih odredaba razvlašćuje Hrvate Bosne i Hercegovine. To je iz više razloga nedopustivo, a posebno zato što je Hrvatima u Bosni i Hercegovini prihvatljiv svaki model koji će omogućiti da odlučuju o izboru hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine. Time ne traže ništa više od jednakog statusa i onoga što već imaju pripadnici druga dva konstitutivna naroda.

Imajući u vidu sve navedeno, jasno je da nas u vrlo skorom razdoblju očekuju izazovi koji će na kušnju staviti naš kredibilitet i vjerodostojnost u smislu stvarne opredijeljenosti za članstvo u Europskoj uniji svih relevantnih društveno-političkih aktera u Bosni i Hercegovini.

Duboko vam se još jednom zahvaljujem na vašem zalaganju i potpori koju pružate Bosni i Hercegovini i njezinim narodima i građanima u procesu sazrijevanja i izrastanja na europskom putu, koji uz sve poteškoće i izazove ostaje naša jedina perspektiva.

S osobitim poštovanjem,

Dragan Čović

Izdvajamo

Ovom prigodom dr. Čović je istaknuo kako je BiH trenutačno u procesu sveobuhvatnih reformi, iako smo svjesni da naše ambicije možda neće odgovarati...
Na početku susreta predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović još je jednom čestitao g. Lajčaku na preuzimanju dužnosti predsjedatelja...
Domaćini ovog radnog sastanka bili su visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn....
Gospodine Predsjedniče, Gospodine Generalni tajniče, Ekselencije, Poštovani izaslanici, Dame i gospodo, Poštovani gospodine Predsjedniče Opće...