Vijesti Node

Sastanak gospodarstvenika: Grude su opet u središtu prometne politike FBiH

Četvrti put oko sto uspješnih gospodarstvenika s područja općine Grude sudjelovalo je na susretu gospodarstvenika, druženju koje je dolaskom na funkciju uveo načelnik Ljubo Grizelj uz podršku predsjednika Općinskog vijeća Draženka Vranješa.

S obzirom na to da je spomenuti dvojac dobio novi mandat i apsolutnu većinu u Vijeću, druženja se i nastavljaju.

Treći dolazak u tri mjeseca

Ove godine, uz načelnika Ljubu Grizelja, nazočili su hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, kao i ministar prometa i veza u Vladi Federacije BiH Denis Lasić. Moderator događaja bio je Zrinski Pelaić koji je predstavio aktualnu gospodarsku situaciju u općini Grude. Načelnik Ljubo Grizelj govorio je o gospodarstvu Gruda kao jednom od najzdravijih segmenata ove općine. Naglasak u govoru bio je na održivom, lokalnom i ruralnom razvoju, gdje su ekonomija, investicije, gospodarstvo i infrastruktura s jedne, a društvene skupine nositelji razvoja s druge strane. Treći su element prirodni resursi, okoliš i njegova zaštita.

Sve to čini jednu simbiozu i jedno bez drugog ne može. U tom smislu naš je cilj, u duhu općeprihvaćenih europskih vrijednosti jačanja lokalnog, održivog razvoja, da na taj način Grude učinimo ugodnim mjestom za život, po mjeri svih, uz osiguravanje razvoja i prostora za ostanak i opstanak ljudi na ovim prostorima, kazao je, između ostalog, načelnik Grizelj.

Podršku Grudama, njezinu vodstvu i gospodarstvu pružio je i hrvatski član bh. Predsjedništva dr. Dragan Čović kojemu je ovo treći posjet ovoj općini u manje od tri mjeseca, čime i sam naglašava koliko su Grude važne u gospodarskom, a i svakom drugom smislu. To je potvrđeno i ranijim imenovanjem Ljube Grizelja na funkciju člana Predsjedništva HDZ-a. Govor je održao i ministar prometa i veza u Vladi FBiH Denis Lasić koji je vratio Grude u središte prometne politike otkad je stupio na dužnost.

Tijekom 2015. Federalno ministarstvo prometa i veza je kroz program investiranja sredstava GSM licencije u Grudama odobrilo i realiziralo projekt rekonstrukcije ceste Marića strana - Stočić i izgradnju pristupne ceste za gospodarsku zonu Grude - Pogana Vlaka - Poljanice. U navedene dionice Ministarstvo je investiralo 149.973,40 KM.

Dvije obilaznice

Lasić je na sastanku u Grudama naglasio da je u pripremi i projekt izgradnje južne obilaznice Gruda čiju implementaciju vodi JP Ceste Federacije BiH. - Ove godine izvršena je izmjena glavnog projekta i tijekom 2017. očekuje se završetak eksproprijacije, a nakon toga i provođenja postupka izbora izvođača radova i početak radova na terenu.

Usporedno s time, za sjevernu obilaznicu izrađen je idejni projekt i u JP Ceste Federacije BiH u tijeku su pripremne aktivnosti za provođenje natječaja za izradu glavnog projekta izgradnje sjeverne obilaznice Gruda, kazao je Lasić. I Grizelj i Lasić naglasili su odličnu suradnju između Ministarstva i Općine. Uz navedene projekte, ide se u smjeru dobivanja prigodne prometne infrastrukture za novu poduzetničku zonu.

(vecernji.ba)

Izdvajamo

Danas je u Mostaru održana 24. sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, a nakon toga i 6. proširena sjednica Središnjeg odbora. Raspravljalo o aktualnoj...
Galerija “Ovnak” organizirala je sinoć u Vitezu korizmenu izložbu i koncert pod nazivom “Golgota”. Izložbi i koncertu nazočilo je i visoko...
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović završio je predsjedanje Predsjedništvom BiH koje je obavljao od 17. srpnja 2017. do 17. ožujka 2018...
Na Znanstveno- stručnom skupu „RJEŠENJE HRVATSKOG PITANJA ZA EUROPSKU BOSNU I HERCEGOVINU“ usvojeni su zaključci koje donosimo u nastavku:...