Vijesti Node

Sastanak gospodarstvenika: Grude su opet u središtu prometne politike FBiH

Četvrti put oko sto uspješnih gospodarstvenika s područja općine Grude sudjelovalo je na susretu gospodarstvenika, druženju koje je dolaskom na funkciju uveo načelnik Ljubo Grizelj uz podršku predsjednika Općinskog vijeća Draženka Vranješa.

S obzirom na to da je spomenuti dvojac dobio novi mandat i apsolutnu većinu u Vijeću, druženja se i nastavljaju.

Treći dolazak u tri mjeseca

Ove godine, uz načelnika Ljubu Grizelja, nazočili su hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, kao i ministar prometa i veza u Vladi Federacije BiH Denis Lasić. Moderator događaja bio je Zrinski Pelaić koji je predstavio aktualnu gospodarsku situaciju u općini Grude. Načelnik Ljubo Grizelj govorio je o gospodarstvu Gruda kao jednom od najzdravijih segmenata ove općine. Naglasak u govoru bio je na održivom, lokalnom i ruralnom razvoju, gdje su ekonomija, investicije, gospodarstvo i infrastruktura s jedne, a društvene skupine nositelji razvoja s druge strane. Treći su element prirodni resursi, okoliš i njegova zaštita.

Sve to čini jednu simbiozu i jedno bez drugog ne može. U tom smislu naš je cilj, u duhu općeprihvaćenih europskih vrijednosti jačanja lokalnog, održivog razvoja, da na taj način Grude učinimo ugodnim mjestom za život, po mjeri svih, uz osiguravanje razvoja i prostora za ostanak i opstanak ljudi na ovim prostorima, kazao je, između ostalog, načelnik Grizelj.

Podršku Grudama, njezinu vodstvu i gospodarstvu pružio je i hrvatski član bh. Predsjedništva dr. Dragan Čović kojemu je ovo treći posjet ovoj općini u manje od tri mjeseca, čime i sam naglašava koliko su Grude važne u gospodarskom, a i svakom drugom smislu. To je potvrđeno i ranijim imenovanjem Ljube Grizelja na funkciju člana Predsjedništva HDZ-a. Govor je održao i ministar prometa i veza u Vladi FBiH Denis Lasić koji je vratio Grude u središte prometne politike otkad je stupio na dužnost.

Tijekom 2015. Federalno ministarstvo prometa i veza je kroz program investiranja sredstava GSM licencije u Grudama odobrilo i realiziralo projekt rekonstrukcije ceste Marića strana - Stočić i izgradnju pristupne ceste za gospodarsku zonu Grude - Pogana Vlaka - Poljanice. U navedene dionice Ministarstvo je investiralo 149.973,40 KM.

Dvije obilaznice

Lasić je na sastanku u Grudama naglasio da je u pripremi i projekt izgradnje južne obilaznice Gruda čiju implementaciju vodi JP Ceste Federacije BiH. - Ove godine izvršena je izmjena glavnog projekta i tijekom 2017. očekuje se završetak eksproprijacije, a nakon toga i provođenja postupka izbora izvođača radova i početak radova na terenu.

Usporedno s time, za sjevernu obilaznicu izrađen je idejni projekt i u JP Ceste Federacije BiH u tijeku su pripremne aktivnosti za provođenje natječaja za izradu glavnog projekta izgradnje sjeverne obilaznice Gruda, kazao je Lasić. I Grizelj i Lasić naglasili su odličnu suradnju između Ministarstva i Općine. Uz navedene projekte, ide se u smjeru dobivanja prigodne prometne infrastrukture za novu poduzetničku zonu.

(vecernji.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...