Vijesti Node

Gradonačelnik dr. Anto Domić otvorio naučnu konferenciju povodom 40 godina postojanja i rada Ekonomskog fakulteta u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić obratio se sudionicima naučnog skupa i otvorio Treću međunarodnu konferenciju povodom 40 godišnjice postojanja i rada Ekonomskog fakulteta u Brčkom i 55 godišnjice od osnivanja ove visokoškolske ustanove.

Tom prigodom dr. Domić je istaknuo da je zahvaljujući vodstvu fakulteta u Brčkom započeta jedna nova etapa zajedničke suradnje.

"Pred nama su veće prilike razvoja grada kako u ekonomskom i gospodarskom tako i svakom drugom strateškom smislu. Želim ovom skupu da bude uspješan i da zaključci budu implementirani kako bi dobre prakse mogli iskoristiti i primjenjivati. Ovo je jedna referenca i za Brčko distrikt koju ćemo itekako znati koristiti u budućnost jer ne postoji ni jedna sredina koja bez dobro organizirane znanosti može imati veliki uspjeh", poručio je gradonačelnik Domić u prigodnom govoru čestitajući domaćinu na organizaciji današnjeg skupa.

Kako je istaknuto, Ekonomski fakultet u Brčkom baštineći na dugoj tradiciji i punih 55 godina postojanja danas u cilju odgovora na sve zahtjeve ne želi samo provoditi redovite aktivnosti već se punim kapacitetom stavio u funkciju gospodarskog razvitka Brčko distrikta i unaprjeđenja kvaliteta života na našem području. Stoga je i današnji naučni skup organiziran u sklopu ovogodišnjeg Sajma gospodarstva Brčko distrikta BiH.

U svojem obraćanju predsjedavajući današnje konferencije i dekan Ekonomskog fakulteta doc. dr. Srđan Lalić naglasio je da je misija Ekonomskog fakulteta u vezi današnjeg skupa da se napravi uska suradnja s Vladom Brčko distrikta BiH i da se na takav način Fakultet stavi u funkciju gospodarskog razvitka ovog područja.

"To je prilika da se još jednom potvrdi uloga i značaj ovih institucija, kako u školovanju visokoobrazovanih kadrova, tako i u naučno-istraživačkom radu, ne samo u okvirima Brčko distrikta BiH i same BiH. Rezultati ostvareni u proteklih četrdeset godina obavezuju sve nastavnike i suradnike Fakulteta na još veće zalaganje i odgovorniji rad na afirmaciji ekonomske nauke i prakse", istaknuo je dekan Lalić.

Na taj način može da se doprinese unapređenju poslovanja poduzeća i učinkovitijem radu državnih službi, kako bi se, između ostalog, stvarale i pretpostavke za zapošljavanje novih kadrova koji se na Ekonomskom fakultetu obrazuju.

Tijekom današnje svečanosti potpisan je Sporazum o suradnji s Ekonomskim fakultetom za menadžment iz Mancheima, nakon čega se cijenjenom skupu obratio i veliki broj profesora i eminentnih stručnjaka iz polja ekonomske struke i naučno-istraživačkog rada, predstavnika Univerziteta Istočno Sarajevo, te brojni drugi, a nazočili su i predstavnici Ambasade Rusije u BiH, kao i gospodarskog sektora u Brčkom s kojima je Fakultet razvio suradnju.

Na konferenciji je sudjelovalo oko stotinu eminentnih autora i koautora iz devet različitih država sa trinaest univerziteta i preko dvadeset gospodarskih subjekata koji su dali obol u obilježavanju ovoga jubileja.

HDZ BiH Brčko distrikt

Izdvajamo

Danas u Sarajevo stiže turski predsjednik Erdogan. Održat će veliki predizborni skup turske dijaspore. Navodno su ostale europske zemlje odbile...
Visoko izaslanstvo BiH, koje su predvodili hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, nazočilo je 18....
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović održao je danas predavanje „O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na status...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas je u Usori nakon održane svečane sjednice Općinskog vijeća Usora,...