Vijesti Node

Svečano obilježena 25. godišnjica osnivanja HZHB

U organizaciji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, u četvrtak 17. studenog 2016. godine u Mostaru održana je svečana akademija u povodu 25. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg–Bosne.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-obilježju ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače odana je počast svim stradalim hrvatskim braniteljima u proteklom ratu.

Predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović izjavio je večeras u Mostaru kako su Hrvati predvodnici europskog puta u BiH te poručio kako bez apsolutne jednakopravnosti Hrvata u BiH nema niti Bosne i Hercegovine.

 - Možemo snažnije nego ikada prije govorit da će BiH biti europska, da ćemo provesti euroatlantski projekt u BiH, da ćemo stvoriti društvo ekonomsko-socijalne stabilnosti, ali i primarno društvo u kojem će hrvatski narod biti apsolutno jednakopravan s bošnjačkim i srpskim narodom – kazao je dr.Čović obraćajući se nazočnima na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice HZ Herceg-Bosne.

Čestitajući svima, kako je kazao 25. rođendan HZ Herceg-Bosne, pozvao je sve Hrvate da izdrže zajedno i ostvare ono što im pripada.

- Time ćemo se odužiti onima koji su svoj život dali za BiH, Hrvatsku i za svoj hrvatski narod – naglasio je.

- Svi ćemo kazati da je to vrijeme ponosa, vrijeme kada trebamo slaviti, osobito u ovo vrijeme kada mnoge stvari, prije svega u BiH nisu na adekvatan način riješene, kada se mladi ljudi odgajaju u posebnom ambijentu u kojem se veliča odlazak i vrijednosti nekog drugog svijeta, a trebali bi naučiti znati što je to bila HZ HB i HVO – ustvrdio je dr. Čović.

Dodao je kako treba hvaliti sve ono dobro urađeno u to vrijeme, kao i sve one standarde i životne vrijednosti koje su se tada baštinile u HZ HB.

Hrvatski član Predsjedništva BiH govorio je i o tome kako je teško ostvariti sve ono što Hrvati žele postići u BiH, istaknuvši da „što smo nekad bliže apsolutnoj institucionalno - ustavnoj jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima uvijek je i pritisak izraženiji“.

U svom govoru spomenuo je i organiziranje drugih političkih opcija u BiH za koje je kazao kako ih danas nema te da su poslužili svrsi i jedno vrijeme bili u upotrebi kako bi se razjedinilo hrvatsko političko biće u BiH, razjedinio hrvatski narod te u konačnici realizirao projekt dva entiteta za dva naroda.

Uz to je spomenuo i predstavnike međunarodne zajednice, koji su kako je kazao, radili projekte kroz Hrvate (alijansa, platforma), no da je stožerna stranka hrvatskog naroda kao odgovor na to okupila sve prijatelje i osnovala Hrvatski narodni sabor HNS u BiH.

- Revitalizirali smo ga u nekoliko posljednjih godina na jedan poseban način, kao jednu institucionalnu snagu, kao izvršnu aktivnost Hrvata iz cijele BiH i svih političkih stranaka, koje se u ovom trenutku prepoznaju kao oni koji mogu nositi politički život Hrvata u BiH i  koji se neće lako odcijepiti, zavarati, podijeliti...

- Na podjeli se gradi naš nestanak ovdje... Moramo ostati zajedno jer ako padnemo u zamku podjela, međusobnog optuživanja, drugačijeg političkog i drugog promišljanja, idemo na ruku onima koji su nas željeli podijeliti – ustvrdio je hrvatski član Predsjedništva BiH. 

Podsjetio je na suđenje Hrvatima u Haškom sudu, uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju te mnogobrojna druga uhićenja i suđenja pripadnicima HVO-a, o kojima, kako je istaknuo, svi šute.

Dodao je kako se tako sudi HZ HB i hrvatskom narodu, kao i  mogućnostima da sutra hrvatski narod ostvari svoju jednakopravnost i da bude svoj u svojoj domovini BiH.

Govoreći o presudi Sejdić-Finci, dr. Čović istaknuo je kako treba ispuniti standarde koje je pred BiH postavila EU te da će se s tom presudom riješiti i izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i pitanje izbora klubova, odnosno domova naroda.

- To nije hrvatsko pitanje, već pitanje izbornog zakonodavstva u BiH – ocijenio je. 

Hrvatski član Predsjedništva BiH kazao je da bi Hrvati u BiH doživjeli sudinu Vukovara i Škabrnje da nisu organizirali Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu te je pozvao Hrvatsku da pomogne sunarodnjacima ostvariti jednakopravnost i ubrzati put zemlje u Europsku uniju.

„Svijeće večeras ovdje upaljene su za Vukovar, Škabrnju, za svaku hrvatsku žrtvu i Hrvatskoj i BiH. Da nije bilo Herceg Bosne doživjeli bismo sudbinu Vukovara i ne bi bilo ni Hrvata u BiH. Zato smo je i utemeljili prije 25 godina“, rekao je dr. Čović na akademiji u prepunoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Rekao je kako se raznim projektima nastoji BiH podijeliti na dva dijela, bošnjački i srpski, u kojima neće biti Hrvata. To po njegovim riječima nije uspjelo te je ocijenio da će Hrvati u BiH ostvariti jednakopravnost unatoč pokušajima političara Srba i Bošnjaka da to zaustave kao i put zemlje prema EU i NATO-u.

„Pitanje Bosne i Hercegovine i njezinog opstanka je pitanja Hrvata“, rekao je dr.  Čovićm, te je s govornice pozdravio Zdravku Bušić, zamjenicu ministra vanjskih i europskih poslova koja je sjednici nazočila kao izaslanica hrvatske Vlade te je pozvao vlasti u Zagrebu da podrže Hrvate u BiH.

„Hrvati su danas jedini istinski zagovornici Europske Unije i NATO-a. Stojte danas uz svoj narod u BiH koji je stvarao i hrvatsku državu“, poručio je dr. Čović.

On je kritizirao i pristrane pravosudne procese protiv Hrvata navodeći da se u Den Haagu u slučaju šestorice bivših dužnosnika Hrvata iz BiH nastoji presuditi Herceg Bosni, Republici Hrvatskoj i Hrvatima u BiH kako ne bi ostvarili svoju jednakopravnost.

Brzojav potpore povodom obilježavanja dana utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, uspostavljene u Grudama 18. studenog 1991. istoga dana kada je pao Vukovara, uputio je između ostalih i hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved i general Ante Gotovina.

Na kraju je poručio svima da zbiju redove i izdrže, no da očekuju još mnogo 'oraških recepata'.

Prije dr. Čovića nazočnima su se obratili  zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž i predsjednik udruge HZ HB Vlado Šoljić.

(fena.ba / hina.hr)

Izdvajamo

Nakon završetka posljednje sesije dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu" rektor...
U Neumu je danas drugi dan Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu", a na...
Sinoć je u Neumu održana donatorska večer s aukcijom slika za Udrugu „fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja u okviru programa znanstveno-stručnog skupa s...
Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, je kazao da je siguran da je BiH nezaustavljiva na putu u Europsku Uniju, te je izrazio nadu da će...