Vijesti Node

Svečano obilježena 25. godišnjica osnivanja HZHB

U organizaciji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, u četvrtak 17. studenog 2016. godine u Mostaru održana je svečana akademija u povodu 25. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg–Bosne.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-obilježju ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače odana je počast svim stradalim hrvatskim braniteljima u proteklom ratu.

Predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović izjavio je večeras u Mostaru kako su Hrvati predvodnici europskog puta u BiH te poručio kako bez apsolutne jednakopravnosti Hrvata u BiH nema niti Bosne i Hercegovine.

 - Možemo snažnije nego ikada prije govorit da će BiH biti europska, da ćemo provesti euroatlantski projekt u BiH, da ćemo stvoriti društvo ekonomsko-socijalne stabilnosti, ali i primarno društvo u kojem će hrvatski narod biti apsolutno jednakopravan s bošnjačkim i srpskim narodom – kazao je dr.Čović obraćajući se nazočnima na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice HZ Herceg-Bosne.

Čestitajući svima, kako je kazao 25. rođendan HZ Herceg-Bosne, pozvao je sve Hrvate da izdrže zajedno i ostvare ono što im pripada.

- Time ćemo se odužiti onima koji su svoj život dali za BiH, Hrvatsku i za svoj hrvatski narod – naglasio je.

- Svi ćemo kazati da je to vrijeme ponosa, vrijeme kada trebamo slaviti, osobito u ovo vrijeme kada mnoge stvari, prije svega u BiH nisu na adekvatan način riješene, kada se mladi ljudi odgajaju u posebnom ambijentu u kojem se veliča odlazak i vrijednosti nekog drugog svijeta, a trebali bi naučiti znati što je to bila HZ HB i HVO – ustvrdio je dr. Čović.

Dodao je kako treba hvaliti sve ono dobro urađeno u to vrijeme, kao i sve one standarde i životne vrijednosti koje su se tada baštinile u HZ HB.

Hrvatski član Predsjedništva BiH govorio je i o tome kako je teško ostvariti sve ono što Hrvati žele postići u BiH, istaknuvši da „što smo nekad bliže apsolutnoj institucionalno - ustavnoj jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima uvijek je i pritisak izraženiji“.

U svom govoru spomenuo je i organiziranje drugih političkih opcija u BiH za koje je kazao kako ih danas nema te da su poslužili svrsi i jedno vrijeme bili u upotrebi kako bi se razjedinilo hrvatsko političko biće u BiH, razjedinio hrvatski narod te u konačnici realizirao projekt dva entiteta za dva naroda.

Uz to je spomenuo i predstavnike međunarodne zajednice, koji su kako je kazao, radili projekte kroz Hrvate (alijansa, platforma), no da je stožerna stranka hrvatskog naroda kao odgovor na to okupila sve prijatelje i osnovala Hrvatski narodni sabor HNS u BiH.

- Revitalizirali smo ga u nekoliko posljednjih godina na jedan poseban način, kao jednu institucionalnu snagu, kao izvršnu aktivnost Hrvata iz cijele BiH i svih političkih stranaka, koje se u ovom trenutku prepoznaju kao oni koji mogu nositi politički život Hrvata u BiH i  koji se neće lako odcijepiti, zavarati, podijeliti...

- Na podjeli se gradi naš nestanak ovdje... Moramo ostati zajedno jer ako padnemo u zamku podjela, međusobnog optuživanja, drugačijeg političkog i drugog promišljanja, idemo na ruku onima koji su nas željeli podijeliti – ustvrdio je hrvatski član Predsjedništva BiH. 

Podsjetio je na suđenje Hrvatima u Haškom sudu, uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju te mnogobrojna druga uhićenja i suđenja pripadnicima HVO-a, o kojima, kako je istaknuo, svi šute.

Dodao je kako se tako sudi HZ HB i hrvatskom narodu, kao i  mogućnostima da sutra hrvatski narod ostvari svoju jednakopravnost i da bude svoj u svojoj domovini BiH.

Govoreći o presudi Sejdić-Finci, dr. Čović istaknuo je kako treba ispuniti standarde koje je pred BiH postavila EU te da će se s tom presudom riješiti i izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i pitanje izbora klubova, odnosno domova naroda.

- To nije hrvatsko pitanje, već pitanje izbornog zakonodavstva u BiH – ocijenio je. 

Hrvatski član Predsjedništva BiH kazao je da bi Hrvati u BiH doživjeli sudinu Vukovara i Škabrnje da nisu organizirali Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu te je pozvao Hrvatsku da pomogne sunarodnjacima ostvariti jednakopravnost i ubrzati put zemlje u Europsku uniju.

„Svijeće večeras ovdje upaljene su za Vukovar, Škabrnju, za svaku hrvatsku žrtvu i Hrvatskoj i BiH. Da nije bilo Herceg Bosne doživjeli bismo sudbinu Vukovara i ne bi bilo ni Hrvata u BiH. Zato smo je i utemeljili prije 25 godina“, rekao je dr. Čović na akademiji u prepunoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Rekao je kako se raznim projektima nastoji BiH podijeliti na dva dijela, bošnjački i srpski, u kojima neće biti Hrvata. To po njegovim riječima nije uspjelo te je ocijenio da će Hrvati u BiH ostvariti jednakopravnost unatoč pokušajima političara Srba i Bošnjaka da to zaustave kao i put zemlje prema EU i NATO-u.

„Pitanje Bosne i Hercegovine i njezinog opstanka je pitanja Hrvata“, rekao je dr.  Čovićm, te je s govornice pozdravio Zdravku Bušić, zamjenicu ministra vanjskih i europskih poslova koja je sjednici nazočila kao izaslanica hrvatske Vlade te je pozvao vlasti u Zagrebu da podrže Hrvate u BiH.

„Hrvati su danas jedini istinski zagovornici Europske Unije i NATO-a. Stojte danas uz svoj narod u BiH koji je stvarao i hrvatsku državu“, poručio je dr. Čović.

On je kritizirao i pristrane pravosudne procese protiv Hrvata navodeći da se u Den Haagu u slučaju šestorice bivših dužnosnika Hrvata iz BiH nastoji presuditi Herceg Bosni, Republici Hrvatskoj i Hrvatima u BiH kako ne bi ostvarili svoju jednakopravnost.

Brzojav potpore povodom obilježavanja dana utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, uspostavljene u Grudama 18. studenog 1991. istoga dana kada je pao Vukovara, uputio je između ostalih i hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved i general Ante Gotovina.

Na kraju je poručio svima da zbiju redove i izdrže, no da očekuju još mnogo 'oraških recepata'.

Prije dr. Čovića nazočnima su se obratili  zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž i predsjednik udruge HZ HB Vlado Šoljić.

(fena.ba / hina.hr)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...