Vijesti Node

Borjana Krišto za Dnevnik.ba: Sud BiH odlukom o Stocu pokazao da se ne poziva na činjenice

„Odluka Apelacijskog odjela Suda BiH je još jedna u nizu političkih odluka a iz obrazloženja je jasno kako se nisu pozivali na činjenice nego je donijeli pod pritiscima bošnjačkih političkih struktura” , rekla je za Dnevnik.ba Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

Krišto je naglasila kako je nemoguće graditi institucije i državu BiH kada je Sud BiH donio još jednu u nizu političkih odluka.

„Nije više pitanje Stoca nego SIP-a kao institucije na kojoj počiva izborni demokratski proces koja je temeljem činjenica Kaplanu i ostalima uskratila pravo ponovne kandidature a Sud BiH odlukom o ponovnom razmatranju SIP-ove odluke namontirao klasičnu zamjenu tezu i po tko zna koji put dokazao kako je pod utjecajem bošnjačkih političkih struktura”, smatra Krišto.

Sud BiH jučer je objavio odluku kojom je poništio kazne Salmiru Kaplanu, bošnjačkom kandidatu za načelnika Stoca koji je bio uklonjen s izborne liste a Središnje izbornog povjerenstvo (SIP) dobilo je obvezu ponovo razmatrati cijeli slučaj i odrediti se prema odgovornima za fizičko nasilje i prekid izbornog procesa u Stocu.

Halid Genjac predsjednik Glavnog odbora SDA rekao je kako je ovakva odluka Apelacijskog odjela Suda BiH očekivana i da je na ovaj način sačuvan integritet izbornog procesa u Stocu. Genjac je predložio da ukoliko SIP nastavi sa sabotažom ponavljanja izbora u Stocu treba uhiti članove SIP-a i procesuirati ih za zloupotrebu službenog položaja.

Sud BiH izvan snage stavio je i SIP-ove odluke o zabrani angažiranja u Općinskom izbornom povjerenstvu u razdbolju od četiri godine te smjenu predsjednika i članova stolačkog OIP-a, Ivana Perića, Melihe Kapor i Avda Jaganjac.

Izvan snage stavljene su i odluke o skidanju s izbornih listi i izrečenih novčanih kazni kandidatima bošnjačke koalicije za OV Stolac, Demiru Mahmutčehajiću i Ahmetu Ljuboviću te kandidatu Hrvatske koalicije za Stolac HSP BIH HDZ 1990 Boži Ragužu.

Podsjetimo, SIP je 24. studenog usvojio prijedlog prema broju glasova od 4:3 za skidanje Salmira Kaplana s izbornih listi i to na drugom glasovanju. Usvojen je i prijedlog o novčanoj kazni u visini pet tisuća KM za Salmira Kaplana dok su Demir Mahmutčehajić i Ahmet Ljubović skinuti s listi i razriješeni dužnosti uz istu novčanu kaznu.

Listopadski izbori u Stocu nasilno su prekinuti i fizički zaustavljeni nakon što su Salmir Kaplan i aktivisti bošnjačke koalicije Inicijative za Stolac, fizički napali i pretukli predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića i članove OIP-a od kojih je Mario Raguža nakon napada i hospitaliziran u mostarskoj Sveučilišnoj – kliničkoj bolnici. Kaplan i batinaši su ukrali glasačke materijale a MUP HNŽ-a potvrdio je kako su upravo batinali službene predstavnike države BiH i pokrali materijale.

Dodajmo i kako su se Kaplan i aktivsti bošnjačke koalicije sarajevskim medijima hvalili kako su svjesno prekinuli i sabotirali izborni proces u Stocu a danas je pak Demir Mahmutćehajić, kandidat za vijećnika  Inicijative za Stolac kazao kako su "sve radili po zakonu i ispravno a da je SIP BiH političko tijelo".

(dnevnik.ba)

Izdvajamo

            Uvaženi gospodine rektore Sveučilišta u Zagrebu profesore Boras, poštovani članovi...
U povodu dodjele počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH akademik Dragan Čović danas je u...
Danas je Sveučilište u Zagrebu, na čelu s rektorom Sveučilišta prof. dr. sc. Damirom Borasom, dodijelilo počasni doktorat hrvatskom članu...
Na susretu je razgovarano o europskoj perspektivi BiH, Izbornom zakonu, gospodarskoj suradnji naših dviju zemalja, ali i o trenutačnoj migracijskoj...