Vijesti Node

Dr. Dragan Čović: U naredna dva ili tri mjeseca riješiti izborno zakonodavstvo

Idućih dana ću ozbiljno razgovarati s kolegama Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem i vjerujem da ćemo svi u ovom vremenu kada nema izbornih aktivnosti imati dovoljno hrabrosti za rješenje ovih problema, ističe dr. Čović.

Spremni smo za Upitnik i mislim da su se posložili odnosi među onima koji trebaju raditi odgovore na Upitnik, ali vrlo je važno da ne relativiziramo Master plan koje je Predsjedništvo jednoglasno usvojilo. Na njemu ću dokraja inzistirati. Tu smo precizno po mjesecima dali što moramo uraditi da bismo kandidacijski status dobili krajem iduće godine - izjavio je za Fenu hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

Jedna od ključnih stvari iz Master plana je, ističe dr. Čović, provedba presude „Sejdić i Finci“, odnosno kako u izbornom zakonodavstvu riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva i Doma naroda.

- Naravno, morat će se riješiti i pitanje presude koja se odnosi na Grad Mostar i zadnju odluku Ustavnog suda o Domu naroda. Kad je to u pitanju glavna odgovornost je na SDA i HDZ-u, a tu je i partner SBB s kojim sve dogovaramo. Vjerujem da je realno u naredna dva ili tri mjeseca, ako ne mijenjati ustave zašto nam je potrebna dvotrećinska većina, onda riješiti barem ono što možemo u tom jednom međukoraku, a to je izborno zakonodavstvo - kaže dr. Čović.

Smatra da su prvi mjeseci naredne godine, kada nema nikakvih predizbornih aktivnosti, prilika da se ovo pitanje riješi i onda, kako ističe, na miru čeka izborni proces 2018. godine.

-To je jedan od preduvjeta i našem kandidacijskom statusu, a o tom iskoraku koji nam je potreban idućih dana ću vrlo ozbiljno razgovarati i s kolegama Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem i vjerujem da ćemo svi u ovom vremenu kada nema izbornih aktivnosti imati dovoljno hrabrosti za rješenje ovih problema, a da se onda potpuno posvetimo ekonomskoj i socijalnoj reformi koja je također nužna – ističe dr. Čović.

Govoreći o dolasku europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna i predaju Upitnika bh. vlastima, dr. Čović ističe da treba pokušati ohrabriti cijelu administraciju Europske unije da malo slobodnije krenu k početku narednih koraka, jer  ovaj upitnik je sam za sebe jedna faza u kojoj će, uvjeren je dr. Čović, BiH u narednih pet ili šest mjeseci dati prikladne odgovore.

- Smatram da tu neće biti problema. Moguće je da nam se dostave i neka dopunska pitanja. Vjerujem da ćemo ipak do kraja šestog mjeseca iduće godine to završiti. Ono što inzistiramo je da do kraja iduće godine dobijemo kandidacijski status. Time bismo držali pritisak nad tom dinamikom, jer se bojim da nas naši unutarnji odnosi i neka pitanja koja su iz potpuno druge problematike ne povuku prema dnu – upozorava hrvatski član Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH.

Dr. Čović je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) kazao da će do kraja godine biti riješeni svi zaostatci kada su u pitanju Federalna vlada i parlament, a vezano za ranija otkazivanja ili odgode sjednica, te da će sve ono što se na Vladi FBiH usvoji bez preglasavanja hrvatskih predstavnika biti usvojeno i u parlamentu.

-Plan je vrlo ambiciozan. Očistiti sve zaostatke, usvojiti proračun za narednu godinu i još tridesetak zakona i odluka koje su najavili premijer Fadil Novalić i dopremijerka Jelka Milićević. To bi bila značajna poruka pa i u kontekstu promjene administracije u SAD-u. Dakle, važno je da izvješće koje će dobiti novi američki predsjednik iz BiH bude značajno pozitivno – naglašava dr. Čović u razgovoru za Fenu.

Želja dr. Čovića je, kaže, da se europski put koristi i za unutarnje preinake koje su očigledno prepreka svemu.

-I na PIC-u sam, na upit Hoyt Yeea što mislim o međunarodnoj zajednici i OHR-u vrlo jasno kazao da moramo naći jedan novi koncept za djelovanje OHR-a i da je nepomirljivo da dođemo u kandidacijski status a da još imamo predstavnike međunarodnih institucija koji su izravno uključeni u sustav – poručuje dr. Čović.

(fena.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...