Vijesti Node

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, zajedno sa izaslanstvom, održao sastanak sa izaslanstvom SNSD-a

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, zajedno sa stranačkim izaslanstvom, razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o pitanjima koja su dio suradnje ovih dviju stranaka.

Kako se i pretpostavljalo razgovarali su i o novom tekstu zakona o Ustavnom sudu BiH te su lideri dviju stranaka najavili da bi u idućih, najviše 15-ak dana, trebao biti ponuđen novi tekst zakona, a o njemu će obaviti konsultacije i s predstavnicima ostalih stranaka da bi se osigurala podrška u parlamentu.

- Finalizirat ćemo to pitanje bez obzir na to da li će to biti izmjene Zakona o Ustavnom sudu ili drugi naziv tog dokumenta jer ne može postojati pravna država ukoliko u Ustavnom sudu sjede strani suci. O tome treba sjesti i razgovarati - pojasnio je Dodik.

Dr. Čović je također naglasio da pravosudna reforma ne mora čekati samo na red kada to pitanje bude rješavano u smislu pristupanja BiH Europskoj uniji.

Jedna od tema bio je europski put BiH, za što je Dodik kazao da u RS-u nisu optimistični kada je to u pitanju, ali oba lidera se slažu da će se tijekom odgovaranja na pitanja iz Upitnika Europske komisije pokazati funkcionalnost ovog tijela putem kojeg BiH usuglašenim glasom treba razgovarati s EU.

Dodik također podržava legitimne predstavnike Hrvata u BiH te je ponovio da će pružiti podršku izmjenama Izbornog zakona da se ne bi događalo da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti.

Naglašeno je i da su oni opredijeljeni u podršci za izgradnju boljih odnosa  Hrvatske i Srbije te smatraju da se ti odnosi trebaju zasnivati na dijalogu.

Osvrnuli se i na (ne)postojanje parlamentarne većine u državnom parlamentu nakon što su četiri poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) napustili Klub te stranke, a dr. Čović je najavio da će uskoro biti upriličen sastanak s predstavnicima SDA da bi se utvrdilo postoji li stabilna većina na državnom, ali i federalnom nivou.

Za njega ne bi trebalo biti ništa sporno da ukoliko Vlada Federacije BiH donese neku odluku jednoglasno da ona bude podržana u Federalnom parlamentu zbog čega je nužno i utvrditi postoji li većina kako bi se važne stvari stavile na dnevni red sjednica.

Dodik je još istakao da predstavnici iz RS-a koji su dio parlamentarne većine u državnom parlamentu rade na štetu RS-a i stanovnika tog entiteta te je pozvao da se dogovori o tome što je to srpska nacionalna politika.

Dodik i dr. Čović razgovarali su i o drugim strateškim temama, a lideri su ocijenili da se većina otvorenih pitanja može rješavati suradnjom dviju stranka.

U izaslanstvu HDZ-a bili su još zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto,

dopredsjednik HDZ-a BiH i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Izdvajamo

Galerija “Ovnak” organizirala je sinoć u Vitezu korizmenu izložbu i koncert pod nazivom “Golgota”. Izložbi i koncertu nazočilo je i visoko...
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović završio je predsjedanje Predsjedništvom BiH koje je obavljao od 17. srpnja 2017. do 17. ožujka 2018...
Na Znanstveno- stručnom skupu „RJEŠENJE HRVATSKOG PITANJA ZA EUROPSKU BOSNU I HERCEGOVINU“ usvojeni su zaključci koje donosimo u nastavku:...
U Vitezu je održana 23. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH. Na njoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i...