Vijesti Node

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, zajedno sa izaslanstvom, održao sastanak sa izaslanstvom SNSD-a

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, zajedno sa stranačkim izaslanstvom, razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o pitanjima koja su dio suradnje ovih dviju stranaka.

Kako se i pretpostavljalo razgovarali su i o novom tekstu zakona o Ustavnom sudu BiH te su lideri dviju stranaka najavili da bi u idućih, najviše 15-ak dana, trebao biti ponuđen novi tekst zakona, a o njemu će obaviti konsultacije i s predstavnicima ostalih stranaka da bi se osigurala podrška u parlamentu.

- Finalizirat ćemo to pitanje bez obzir na to da li će to biti izmjene Zakona o Ustavnom sudu ili drugi naziv tog dokumenta jer ne može postojati pravna država ukoliko u Ustavnom sudu sjede strani suci. O tome treba sjesti i razgovarati - pojasnio je Dodik.

Dr. Čović je također naglasio da pravosudna reforma ne mora čekati samo na red kada to pitanje bude rješavano u smislu pristupanja BiH Europskoj uniji.

Jedna od tema bio je europski put BiH, za što je Dodik kazao da u RS-u nisu optimistični kada je to u pitanju, ali oba lidera se slažu da će se tijekom odgovaranja na pitanja iz Upitnika Europske komisije pokazati funkcionalnost ovog tijela putem kojeg BiH usuglašenim glasom treba razgovarati s EU.

Dodik također podržava legitimne predstavnike Hrvata u BiH te je ponovio da će pružiti podršku izmjenama Izbornog zakona da se ne bi događalo da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti.

Naglašeno je i da su oni opredijeljeni u podršci za izgradnju boljih odnosa  Hrvatske i Srbije te smatraju da se ti odnosi trebaju zasnivati na dijalogu.

Osvrnuli se i na (ne)postojanje parlamentarne većine u državnom parlamentu nakon što su četiri poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) napustili Klub te stranke, a dr. Čović je najavio da će uskoro biti upriličen sastanak s predstavnicima SDA da bi se utvrdilo postoji li stabilna većina na državnom, ali i federalnom nivou.

Za njega ne bi trebalo biti ništa sporno da ukoliko Vlada Federacije BiH donese neku odluku jednoglasno da ona bude podržana u Federalnom parlamentu zbog čega je nužno i utvrditi postoji li većina kako bi se važne stvari stavile na dnevni red sjednica.

Dodik je još istakao da predstavnici iz RS-a koji su dio parlamentarne većine u državnom parlamentu rade na štetu RS-a i stanovnika tog entiteta te je pozvao da se dogovori o tome što je to srpska nacionalna politika.

Dodik i dr. Čović razgovarali su i o drugim strateškim temama, a lideri su ocijenili da se većina otvorenih pitanja može rješavati suradnjom dviju stranka.

U izaslanstvu HDZ-a bili su još zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto,

dopredsjednik HDZ-a BiH i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...