Vijesti Node

Božićni prijem hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića

 

Moja bi radost večeras bila potpuna kada bismo mogli svjedočiti da svi naši sunarodnjaci, kao i svi žitelji Bosne i Hercegovine, mogu nastupajuće blagdane slaviti u toplini svoga doma rasterećeni životnih iskušenja i neizvjesnosti.

Uvažene dame i gospodo,

Vaše ekscelencije,

Vaše eminencije,

Dragi prijatelji,

Dopustite mi da vas večeras, kao domaćin, pozdravim u ime velike obitelji nositelja izvršne, zakonodavne i političke vlasti hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine.

Želim vam prenijeti osjećaj radosti i sreće u zajedništvu, tradicionalno okupljeni u ovo predbožićno vrijeme.

Božić nas oplemenjuje, daje nam snagu, unosi radost u naše živote i obnavlja vjeru u bolje i vedrije sutra.

Božić ispunjava naša srca blagoslovom ljubavi i mira, neiscrpnom željom za gradnjom društva blagostanja i ljubavi među ljudima.

Moja bi radost večeras bila potpuna kada bismo mogli svjedočiti da svi naši sunarodnjaci, kao i svi žitelji Bosne i Hercegovine, mogu nastupajuće blagdane slaviti u toplini svoga doma rasterećeni životnih iskušenja i neizvjesnosti.

Molim vas da naše misli iz topline ovog našeg zajedničkog božićnog okupljanja, bar za trenutak, budu uz sve one koji su diljem svijeta izloženi strahotama i užasima ratnih zbivanja.

Neka kroz te naše pozitivne misli dragi Bog ulije ohrabrenje svima onima koji donose odluke i mogu zaustaviti sukobe, da zaustave patnje svih nevinih ljudi, a osobito djece.

Mi okupljeni ovdje možda ne možemo donositi globalne odluke niti na njih značajno utjecati, ali svatko od nas može dati bar mali doprinos, kako bismo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu pokrenuli nabolje.

Od dragoga Boga smo dobili ovu prelijepu zemlju da baštinimo, a na nama je da je uredimo da funkcionira na ponos njezina sva tri konstitutivna naroda kao i svakog njezinog žitelja.

Uz prošlogodišnje božićno slavlje jasno smo naznačili potrebu ubrzanja euroatlantskih procesa.

Uz mnoštvo nevjerica, danas s ponosom možemo ustvrditi da ga uspješno ostvarujemo. Nije to lagan posao, ali je moguć.

Hvala svima vama koji ste vjerovali u nas, koji ste pomogli da predamo, mada su mnogi sumnjali, vjerodostojan Zahtjev za članstvo, što je potvrđeno i prije desetak dana kada je našoj domovini Upitnik uručio gospodin Hahn čime je Bosna i Hercegovina napravila još jedan značajan korak naprijed. I tu sigurno nećemo stati.

U godini ispred nas, na ovom putu, ne smiju nas zaustaviti bilo kakve dvojbe u funkcioniranju EU i problemi koje prepoznajemo oko koncepta njezinog proširenja.

Pred svima nama je mnogo posla, moramo usuglasiti zakonodavnu infrastrukturu, provesti Odluku suda u Strasbourgu, kao i presudu Ustavnog suda BiH.

Sve to u konačnici početkom naredne godine mora biti ugrađeno u izborni zakon oko biranja članova Predsjedništva, izbora i načina odlučivanja Doma naroda, kao i funkcioniranja grada Mostara.

Osjećaj ustavne i institucionalne jednakopravnosti mora biti potpun i na njemu treba graditi temelje moderne i europske Bosne i Hercegovine.

Uz odgovore na već dostavljen Upitnik, siguran sam da ćemo najkasnije do kraja 2017. godine dobiti kandidacijski status u EU, a isto tako i aktivirati Akcijski plan za članstvo u NATO savezu.

Vjerujem da imamo političke mudrosti kojom prepoznajemo potrebu traženja strateškog partnerstva s našim susjedima istočno i zapadno od naše zemlje.

Na unutarnjem planu neka nam u novoj godini primaran zadatak bude snaženje ekonomske stabilnosti cijele zemlje i svakog njezinog dijela, kao i potreba naglašenije socijalne osjetljivosti u svim strukturama društva.

Da bismo u svemu ovome uspjeli, dragi prijatelji, trebamo snažno biti okrenuti našem zajedništvu.

Neka nas ovo predblagdansko vrijeme potakne, da nam snage i motiva da se zajedno radujemo, gradeći mir i ljubav među svim ljudima.

Neka vas svjetlo rođenja Isusa Krista obasja istinom i toplinom koju ćete podijeliti s vašim bližnjima.

 

ČESTIT I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ

I SRETNA NOVA 2017. GODINA

Izdvajamo

Prigodom Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma, Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, danas je...
Danas 18. kolovoza je veliki dan i povijesni nadnevak za stožernu stranku hrvatskog naroda, za političku opciju koja je najorganiziranija politička...
Sinoć je svečanim otvaranjem započela deseta po redu Međunarodna likovna kolonija “Vitez 2017”. Međunarodna likovna kolonija “Vitez 2017” održava...
Što se dogadja s političkim odnosima između Hrvatske i BiH? Nedavno su dvije vlade utvrdile da su oni dobri, no nakon što je Hrvatska povećala uvozne...