Vijesti Node

Božićni prijem hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića

 

Moja bi radost večeras bila potpuna kada bismo mogli svjedočiti da svi naši sunarodnjaci, kao i svi žitelji Bosne i Hercegovine, mogu nastupajuće blagdane slaviti u toplini svoga doma rasterećeni životnih iskušenja i neizvjesnosti.

Uvažene dame i gospodo,

Vaše ekscelencije,

Vaše eminencije,

Dragi prijatelji,

Dopustite mi da vas večeras, kao domaćin, pozdravim u ime velike obitelji nositelja izvršne, zakonodavne i političke vlasti hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine.

Želim vam prenijeti osjećaj radosti i sreće u zajedništvu, tradicionalno okupljeni u ovo predbožićno vrijeme.

Božić nas oplemenjuje, daje nam snagu, unosi radost u naše živote i obnavlja vjeru u bolje i vedrije sutra.

Božić ispunjava naša srca blagoslovom ljubavi i mira, neiscrpnom željom za gradnjom društva blagostanja i ljubavi među ljudima.

Moja bi radost večeras bila potpuna kada bismo mogli svjedočiti da svi naši sunarodnjaci, kao i svi žitelji Bosne i Hercegovine, mogu nastupajuće blagdane slaviti u toplini svoga doma rasterećeni životnih iskušenja i neizvjesnosti.

Molim vas da naše misli iz topline ovog našeg zajedničkog božićnog okupljanja, bar za trenutak, budu uz sve one koji su diljem svijeta izloženi strahotama i užasima ratnih zbivanja.

Neka kroz te naše pozitivne misli dragi Bog ulije ohrabrenje svima onima koji donose odluke i mogu zaustaviti sukobe, da zaustave patnje svih nevinih ljudi, a osobito djece.

Mi okupljeni ovdje možda ne možemo donositi globalne odluke niti na njih značajno utjecati, ali svatko od nas može dati bar mali doprinos, kako bismo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu pokrenuli nabolje.

Od dragoga Boga smo dobili ovu prelijepu zemlju da baštinimo, a na nama je da je uredimo da funkcionira na ponos njezina sva tri konstitutivna naroda kao i svakog njezinog žitelja.

Uz prošlogodišnje božićno slavlje jasno smo naznačili potrebu ubrzanja euroatlantskih procesa.

Uz mnoštvo nevjerica, danas s ponosom možemo ustvrditi da ga uspješno ostvarujemo. Nije to lagan posao, ali je moguć.

Hvala svima vama koji ste vjerovali u nas, koji ste pomogli da predamo, mada su mnogi sumnjali, vjerodostojan Zahtjev za članstvo, što je potvrđeno i prije desetak dana kada je našoj domovini Upitnik uručio gospodin Hahn čime je Bosna i Hercegovina napravila još jedan značajan korak naprijed. I tu sigurno nećemo stati.

U godini ispred nas, na ovom putu, ne smiju nas zaustaviti bilo kakve dvojbe u funkcioniranju EU i problemi koje prepoznajemo oko koncepta njezinog proširenja.

Pred svima nama je mnogo posla, moramo usuglasiti zakonodavnu infrastrukturu, provesti Odluku suda u Strasbourgu, kao i presudu Ustavnog suda BiH.

Sve to u konačnici početkom naredne godine mora biti ugrađeno u izborni zakon oko biranja članova Predsjedništva, izbora i načina odlučivanja Doma naroda, kao i funkcioniranja grada Mostara.

Osjećaj ustavne i institucionalne jednakopravnosti mora biti potpun i na njemu treba graditi temelje moderne i europske Bosne i Hercegovine.

Uz odgovore na već dostavljen Upitnik, siguran sam da ćemo najkasnije do kraja 2017. godine dobiti kandidacijski status u EU, a isto tako i aktivirati Akcijski plan za članstvo u NATO savezu.

Vjerujem da imamo političke mudrosti kojom prepoznajemo potrebu traženja strateškog partnerstva s našim susjedima istočno i zapadno od naše zemlje.

Na unutarnjem planu neka nam u novoj godini primaran zadatak bude snaženje ekonomske stabilnosti cijele zemlje i svakog njezinog dijela, kao i potreba naglašenije socijalne osjetljivosti u svim strukturama društva.

Da bismo u svemu ovome uspjeli, dragi prijatelji, trebamo snažno biti okrenuti našem zajedništvu.

Neka nas ovo predblagdansko vrijeme potakne, da nam snage i motiva da se zajedno radujemo, gradeći mir i ljubav među svim ljudima.

Neka vas svjetlo rođenja Isusa Krista obasja istinom i toplinom koju ćete podijeliti s vašim bližnjima.

 

ČESTIT I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ

I SRETNA NOVA 2017. GODINA

Izdvajamo

Razgovarajući o braniteljima i braniteljskoj populaciji, zaštiti digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja, te spriječavanje iskrivljavanja...
Na danas održanom sastanku predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića sa Predsjedništvom Zajednice žena HDZ-a BiH, razgorano je o aktualnim političkim...
Predsjedništvo Mladeži HDZ BiH danas je u Mostaru, u Domu HDZ-a BiH, održalo radni sastanak sa predsjednikom HDZ BiH dr. Draganom Čovićem na kojem su...
Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH je danas u Mostaru u Domu HDZ-a BiH na poziv predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića održalo svoju 8....