Vijesti Node

Dr. Čović: Nećemo dozvoliti da se trgovinama blokiraju odnosi u Stocu

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas je posjetio općinu Stolac te se sastao sa načelnikom općine i predsjednikom OO HDZ-a BiH Stolac, Stjepanom Boškovićem i članovima OO HDZ-a BiH  Stolac.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima u Stocu, prekinutom izbornom procesu kao i o strateškim ciljevima  i novim projektima ove općine.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Čović izjavio je danas kako standardi koji vrijede za lokalne izbore vrijede i za Stolac, te se oni moraju poštovati.

- Hoće li izbori u Stocu biti zakazani za mjesec, dva, svejedno je. Mi smo spremni za taj proces, ali isto tako nećemo dozvoliti da netko nekim trgovinama blokira odnose u Stocu – poručio je dr. Čović koji je danas u tom mjestu razgovarao s općinskim načelnikom Stjepanom Boškovićem.

 - Dvije su teme bile na dnevnom redu. Jedna je stanje u ovoj općini, a druga je bila u vezi toga što stranka misli raditi u ovoj godini dana kako bi se promijenili odnosi - rekao je dr. Čović, dodavši kako neke teme ne zaslužuju pozornost i previše opterećuju odnose.

- Želimo osigurati da Stolac funkcionira kao jedna normalna sredina, a to bi značilo da želimo poseban naglasak staviti na infrastrukturne projekte - dodao je dr. Čović, navodeći projekte vodoopskrbe te brzu cestu Stolac-Neum kao i druge lokalne projekte.

- Vrlo smo jasan zadatak stavili pred naše ljude na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini vlasti da poseban senzibilitet imaju prema ovim područjima ovdje. Činit ćemo sve da potaknemo investitore i da im pomognemo kako bi se otvorila nova radna mjesta, možda dinamičnije nego u drugim sredinama - rekao je dr. Čović.

Načelnik Stjepan Bošković rekao je kako se razgovaralo o tome kako situaciju u Stocu vratiti u normalne uvjete na način da se u razumnom roku organiziraju demokratski izbori.

- Očekujemo od Središnjeg izbornog povjerenstva da donese određene odluke da Stolac bude općina kao i sve druge općine koje su 2. listopada završile svoj demokratski izborni proces, a to je da ima vlast i normalno funkcionira - rekao je Bošković.

Kada je u pitanju odluka o proračunu općine Stolac ili odluka o privremenom financiranju, Bošković ističe kako Zakon o načelima lokalne samouprave daje potpuni legalitet da primjene odluku o privremenom financiranju.

- Ovaj zakon je u određenoj kontradiktornosti sa Zakonom o proračunom i tu tražimo rješenje, usuglašavanje ova dva zakona. Činjenica je kako je Zakon o načelima lokalne samouprave donesen s duhom da apsolutno nijedna politička situacija ne može blokirati niti jednu jedinicu lokalne samouprave u njezinom funkcioniranju i građani niti jedne jedinice lokalne samouprave ne mogu biti žrtva određenih političkih procesa - zaključio je Bošković.

Na pitanje kako vratiti Stolac u normalne okvire, dr. Čović je rekao kako Stolac može biti mjesto zajedničkog življenja.

- Mi moramo omogućiti Stocu da se razvija i da mu se dadne druga dimenzija, prije svega gospodarska i infrastrukturna – zaključio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

(fena.ba)

Izdvajamo

Danas je u Mostaru održana 24. sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, a nakon toga i 6. proširena sjednica Središnjeg odbora. Raspravljalo o aktualnoj...
Galerija “Ovnak” organizirala je sinoć u Vitezu korizmenu izložbu i koncert pod nazivom “Golgota”. Izložbi i koncertu nazočilo je i visoko...
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović završio je predsjedanje Predsjedništvom BiH koje je obavljao od 17. srpnja 2017. do 17. ožujka 2018...
Na Znanstveno- stručnom skupu „RJEŠENJE HRVATSKOG PITANJA ZA EUROPSKU BOSNU I HERCEGOVINU“ usvojeni su zaključci koje donosimo u nastavku:...