Vijesti Node

Dr. Čović: Nećemo dozvoliti da se trgovinama blokiraju odnosi u Stocu

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas je posjetio općinu Stolac te se sastao sa načelnikom općine i predsjednikom OO HDZ-a BiH Stolac, Stjepanom Boškovićem i članovima OO HDZ-a BiH  Stolac.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima u Stocu, prekinutom izbornom procesu kao i o strateškim ciljevima  i novim projektima ove općine.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Čović izjavio je danas kako standardi koji vrijede za lokalne izbore vrijede i za Stolac, te se oni moraju poštovati.

- Hoće li izbori u Stocu biti zakazani za mjesec, dva, svejedno je. Mi smo spremni za taj proces, ali isto tako nećemo dozvoliti da netko nekim trgovinama blokira odnose u Stocu – poručio je dr. Čović koji je danas u tom mjestu razgovarao s općinskim načelnikom Stjepanom Boškovićem.

 - Dvije su teme bile na dnevnom redu. Jedna je stanje u ovoj općini, a druga je bila u vezi toga što stranka misli raditi u ovoj godini dana kako bi se promijenili odnosi - rekao je dr. Čović, dodavši kako neke teme ne zaslužuju pozornost i previše opterećuju odnose.

- Želimo osigurati da Stolac funkcionira kao jedna normalna sredina, a to bi značilo da želimo poseban naglasak staviti na infrastrukturne projekte - dodao je dr. Čović, navodeći projekte vodoopskrbe te brzu cestu Stolac-Neum kao i druge lokalne projekte.

- Vrlo smo jasan zadatak stavili pred naše ljude na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini vlasti da poseban senzibilitet imaju prema ovim područjima ovdje. Činit ćemo sve da potaknemo investitore i da im pomognemo kako bi se otvorila nova radna mjesta, možda dinamičnije nego u drugim sredinama - rekao je dr. Čović.

Načelnik Stjepan Bošković rekao je kako se razgovaralo o tome kako situaciju u Stocu vratiti u normalne uvjete na način da se u razumnom roku organiziraju demokratski izbori.

- Očekujemo od Središnjeg izbornog povjerenstva da donese određene odluke da Stolac bude općina kao i sve druge općine koje su 2. listopada završile svoj demokratski izborni proces, a to je da ima vlast i normalno funkcionira - rekao je Bošković.

Kada je u pitanju odluka o proračunu općine Stolac ili odluka o privremenom financiranju, Bošković ističe kako Zakon o načelima lokalne samouprave daje potpuni legalitet da primjene odluku o privremenom financiranju.

- Ovaj zakon je u određenoj kontradiktornosti sa Zakonom o proračunom i tu tražimo rješenje, usuglašavanje ova dva zakona. Činjenica je kako je Zakon o načelima lokalne samouprave donesen s duhom da apsolutno nijedna politička situacija ne može blokirati niti jednu jedinicu lokalne samouprave u njezinom funkcioniranju i građani niti jedne jedinice lokalne samouprave ne mogu biti žrtva određenih političkih procesa - zaključio je Bošković.

Na pitanje kako vratiti Stolac u normalne okvire, dr. Čović je rekao kako Stolac može biti mjesto zajedničkog življenja.

- Mi moramo omogućiti Stocu da se razvija i da mu se dadne druga dimenzija, prije svega gospodarska i infrastrukturna – zaključio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

(fena.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...