VLADAVINA PRAVA, BORBA PROTIV KRIMINALA I KORUPCIJE

HDZ BiH će raditi na izgradnji pravne i demokratske države koja će svakom građaninu jamčiti sigurnost i zaštitu od tuđe samovolje, omogućavajući svakom čovjeku da ima mogućnost realizirati svoje sposobnosti i znanja bez obzira na socijalno ili imovinsko stanje.

ZA pravnu i demokratsku državu

Država ima obvezu djelotvorno provoditi pravo, a pravni poredak obvezujući je za svakoga u istoj mjeri.

U tom smislu preduvjet jest politički nezavisno i profesionalno sudstvo čija će uspješnost rada biti ocjenjivana od strane nepristranog tijela, ali i materijalna sigurnost sudaca kao temelj neovisnog i nepotkupljivog sudstva.

Zalažemo se za demokratsku i profesionalnu policiju te sigurnosne agencije koja će biti izvan utjecaja dnevne politike. Policajci trebaju biti dobro plaćeni kako bi u svom radu mogli odoljeti iskušenjima da budu korumpirani.

ZA borbu protiv organiziranoga kriminala, korupcije i terorizma

Naročitu pozornost posvetiti ćemo borbi protiv organiziranoga kriminala i terorizma. Za učinkovitu borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma potrebne su dobro organizirane, profesionalne i s državne razine financirane i koordinirane policijske i obavještajne službe. Stoga podržavamo maksimalnu profesionalizaciju, modernizaciju u opremanju i obuci ovih službi u BiH. Nužna je suradnja sa susjednim državama i međunarodnim institucijama. Zalažemo se za uvođenje suvremenih tehnologija u suzbijanju kriminala i zaštiti ustavnoga poretka, pri čemu građani trebaju biti zaštićeni od zlouporaba njihovih osobnih podataka.