Vijesti Node

Govor hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića u povodu 1. ožujka, Dana neovisnosti BiH

Poštovane ekscelencije, eminencije, dragi prijatelji, dame i gospodo!

Zadovoljstvo mi je obratiti vam se danas, na dan koji nas sve skupa poziva na obnovu unutardruštvenog dijaloga i na jaču privrženost ideji naše domovine kao zajednice konstitutivnih naroda i svih drugih koji se tako ne izjašnjavaju, ravnopravnih i jednakih.

Sve one bojazni koje smo iskusili prije 25 godina uoči održavanja samoga referenduma, sve nedoumice i razgovori o formulaciji referendumskog pitanja još tada su razotkrili sve slabosti Bosne i Hercegovine, koje nas, svjedoci smo – i danas prate: politička nezrelost, uzajamno nepovjerenje, neprihvaćanje konstruktivnog dijaloga kao jedinog puta ka postizanju uključive vizije BiH, a po mjeri svih nas koji je doživljavaju svojom domovinom. Svi moramo smoći snage da sagledamo događaje iz prošlosti na način da ne opterećujemo naše odnose danas. Na način da ne potkopavamo mogućnost promišljanja zajedničke budućnosti. Moramo uložiti mnogo više hrabrosti, samokritičnosti i snage da priznamo vlastite pogreške.

Bosna i Hercegovina nije apstraktna ideja. Nju čini društveno tkivo, grupacije koje u njoj stoljećima žive; tri tradicionalne zajednice – tri konstitutivna naroda i svi drugi kojima je stalo da njeguju svoj jezik, kulturu, identitet i posebnosti. Veličati i slaviti BiH znači veličati i slaviti njezine narode, njihovo zajedništvo, ali i sve ono sto ih određuje i definira. Interes bilo kojeg naroda u BiH nije iznad interesa BiH kao zbira interesa svih njezinih naroda. Naša domovina je danas talac pitanja čija je BiH, koji njezini dijelovi kome više pripadaju, tko je ravnopravniji, temeljniji, pozvaniji, važniji, bolji. Ja sam duboko uvjeren i odgovorno tvrdim da je svi podjednako želimo, ali ne bilo kakvu.

Želimo pravednu BiH, u kojoj svaki narod ima zajamčenu institucionalnu poziciju i subjektivitet da bira svoje političke predstavnike, upravlja svojim identitetom i svim onim što je važno za njegovo održanje u područjima kulture, informiranja, javnosti, obrazovanja, dakako gospodarstva, poduzetništva, standarda.

Večeras, kada slavimo neovisnost naše Bosne i Hercegovine, pozivam partnere u vlasti da napravimo iskorak kroz izmjene izbornog zakona. Hrvatski politički predstavnici okupljeni kroz Hrvatski narodni sabor su ponudili prihvatljiva rješenja koja rješavaju meritume odluka domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija u duhu svega onoga što smo imali na umu kada smo 1992. izlazili na referendumska glasališta, da podupremo viziju neovisne i suverene BiH, kao države ravnopravnih naroda, ustrojene po mjeri svih.

Ovom prigodom pozivam i sve one koji oblikuju javno mnjenje da odgovornije shvate svoju ulogu u izgradnji zdravijeg društvenog i političkog ambijenta. Moramo se još snažnije pokrenuti na jačanju svega onoga sto nas veže, uredimo odnose, uklonimo napetosti. Odgovorno tvrdim, nema potrebe da bilo tko osjeća nesigurnost ili suvišnost u ovoj prelijepoj zemlji, bilo gdje da sa zebnjom i tjeskobom izgovara svoje ime, iskazuje svoj vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Ako u ovim vremenima punim kušnje uspijemo održati zajednički dijalog na tragu općeg konsenzusa o europskoj budućnosti BiH i njezinog pluralnog višenacionalnog i višekulturalnog karaktera, doći ćemo do faze održivosti koja će podrazumijevati sposobnost da upravljamo ovom zemljom i odlučujemo o svim pitanjima bez vanjske pomoći ili prisile.

Ne tražimo uzore i zaštitnike izvan granica BiH već se okrenimo jedni drugima. Iskoristimo naše slobode u interesu zajedništva i jednakosti. Budimo odgovorniji i poštujmo institucije čiji kredibilitet mukotrpno godinama gradimo.

Dragi prijatelji,

svima vama večeras ovdje okupljenima, kao i svim žiteljima Bosne i Hercegovine, neka je sretan Dan neovisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

Svako vam dobro i živjeli.

(predsjednistvobih.ba)

Izdvajamo

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović primio je danas u posjet veleposlanika Republike Turske u Bosni i Hercegovini...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović sastao se danas s veleposlanikom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, NJ....
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je večeras župu Rođenja Blažene Djevice Kotor...
Svečanom akademijom, večeras je u kraljevskom gradu svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH Općinske organizacije Jajce....