Vijesti Node

Održana središnja svečanost 'Lipanjskih zora' u Mostaru

Središnja svečanost 25. obljetnice akcije oslobađanja grada Mostara i doline Neretve "Lipanjske zore 2017" upriličena je u Mostaru polaganjem vijenca i paljenjem svijeće te održavanjem svečane akademije.
U mostarskoj katedrali u 18 sati održana je misa za sve poginule i umrle branitelje HVO-a, nakon čega je uslijedio mimohod s ratnim zastava, predstavnika 52 postrojbe HVO-a od katedrale do Trga Hrvatskih velikana.

Svečana akademija, na kojoj je bilo riječi o povijesnim činjenicama Lipanjskih zora te pitanju branitelja, započela je intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora predvodio je predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Prisjećajući se te obrambeno-oslobodilačke akcije, hrvatski član Predsjedništva BiH je kazao kako je bilo jednako ovako vruće tih lipanjskih zora prije 25 godina kada se jasno poručilo da se jedan narod ne može pomjeriti sa svog ognjišta samo zato što ne odgovara svojom nacionalnošću, odabirom načina života ili čega već.

- Tada je hrvatski narod, zajedno s bošnjačkim, odgovorio na iskušenja okupiranja područja Hercegovine i čitavog južnog dijela zajedno s Mostarom - naglasio je dr. Čović, poručivši kako se danas baštini sve ono što je Domovinski rat za sebe vezao.

Dodao je kako mu je posebno drago što se na jedan veličanstven i mnogo organiziraniji način, nego što je to bilo proteklih godina, obilježava ovaj dan, uz sjećanje na sve poginule branitelje.

- Jedno veliko hvala svima onima koji nisu među nama i koji su dali svoje živote da bi mi danas evo i na ovaj način ponizno im se poklonili - poručio je dr. Čović.

Predsjednik Čović je okupljenima u dvorani “Hercega Stjepana Kosače” prenio i pozdrave političkih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne, koje je, kako je rekao, posjetio prošle srijede i koji su u Haagu već 13 godina i 2 mjeseca, bez pravosnažne presude. Izrazio je uvjerenje “kako ćemo ih krajem studenog dočekati oslobođene optužbe za udruženi zločinački poduhvat”.

Dr. Čović je kazao kako će Hrvati u reorganiziranoj BiH živjeti na prostoru kojeg je slobodio i obranio HVO, kako će se izboriti i za izmjene izbornog zakona da mogu birati svoje političke predstavnike, imati svoj javni RTV servis ako očuvaju zajedništvo i budu čvrsto vjerovali i željeli ostvariti svoje ciljeve.

O postrojbama HVO-a, HOS-a i Hrvatske vojske, njihovim zapovjednicima, priprema i tijeku operacije govorio je umirovljeni general i predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 25. obljetnice “Lipanjskih zora” Ilija Vrljić, a okupljenima na svečanoj akademiji obratio se i bivši ministar u Vladi Hrvatske Republike Herceg Bosne prof. Jozo Marić.

Izdvajamo

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović primio je danas u posjet veleposlanika Republike Turske u Bosni i Hercegovini...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović sastao se danas s veleposlanikom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, NJ....
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je večeras župu Rođenja Blažene Djevice Kotor...
Svečanom akademijom, večeras je u kraljevskom gradu svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH Općinske organizacije Jajce....