Vijesti Node

Bevanda: Zvizdić iznio samo osobne stavove i stavove SDA

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda danas je uputio pismo predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom izgradnje Pelješkog mosta.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Poštovani predsjedniče Vlade, želim Vas upoznati s činjenicama vezanim za pismo predsjedatelja Vijeća ministara BiH g. Zvizdića upućenog Vama  30. srpnja 2018. godine, na temu izgradnje Pelješkog mosta.

Stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su to isključivo osobni stavovi potpisnika pisma i stavovi njegove stranke, odnosno SDA. Bitno je istaknuti da je Vijeće ministara BiH na  108. sjednici održanoj 19. srpnja 2017. godine jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i veza BiH g. Juske, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora.

Naglasio bih također da g. Zvizdić, i ovom prilikom slanja pisma nije izvršio niti konzultacije s članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usuglašavanja stavova koje iznosi, niti je navedeno pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH.

Navedeno pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te ni na koji način ne predstavlja službeni stav Vijeća ministara BiH. Također, navodi g. Zvizdića o posljednjim službenim stavovima nadležnih organa Bosne i Hercegovine˝ predstavljaju jednostrane poteze isključivo jedne političke stranke i to SDA.

Tu naglašavam da su pisma g. Osmanovića od 28. kolovoza 2017. godine, g. Zvizdića od 6. rujna 2017. godine i g. Džaferovića i g. Softića od 6. rujna 2017. godine njihovi osobni stavovi za koje nisu dobili suglasnosti kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tako ni Zastupničkog doma niti Doma naroda Bosne i Hercegovine.

Ističem da je 7. srpnja 2017.godine održana zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske. Pelješki most bio je jedna od tema o kojoj se raspravljalo.

G. Zvizdić nikad nije dao na usvajanje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine usuglašene zaključke po točkama ove sjednice o kojima su se svi izjasnili.

Smatram da je moja dužnost kao zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH, ukazati na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je pismo u jednom dijelu bh. medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine.

Nadam se da navedeno pismo, koje izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet Bosne i Hercegovine i naš put ka članstvu u Europskoj uniji", stoji u pismu koje pitpisuje ministar Vjekoslav Bevanda.

Pismo je dostavljeno i predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junkeru, povjerenici Europske komisije za regionalnu politiku Corini Cretu te povjerenici Europske komisije za promet Violeti Bulc.

Izdvajamo

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović primio je danas u posjet veleposlanika Republike Turske u Bosni i Hercegovini...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović sastao se danas s veleposlanikom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, NJ....
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je večeras župu Rođenja Blažene Djevice Kotor...
Svečanom akademijom, večeras je u kraljevskom gradu svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH Općinske organizacije Jajce....