Vijesti Node

28. studenog 2018.
Ministrica Pendeš na obilježavanju 15. godina partnerstva OS BiH i NG Marylanda

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu 27. studenog 2018. godine organizirana je svečanost povodom obilježavanja 15 godina Državnog partnerskog programa između Bosne i Hercegovine i američke savezne države Maryland.

Domaćin ove svečanosti bile su ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nj.E. Maureen Cormack.

Svečanosti su pored ministrice obrane BiH i veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Nj.E. Maureen Cormack nazočili i generali OS BiH, zapovjednica Nacionalne garde Marylanda general-bojnica Linda Singh s izaslanstvom Nacionalne garde Marylanda, pomoćnici ministra obrane, predstavnici zakonodavne vlasti u BiH, članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predstavnik Zapovjedništva snaga EUFOR-a u BiH, vojnodiplomatski predstavnici akreditirani u Bosni i Hercegovini, te značajan broj pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i drugi brojni gosti i uzvanici.

Tijekom svečane ceremonije nazočnim uzvanicima su se obratili ministrica Pendeš i  zapovjednica NGM generalica Singh.

U svome obraćanju ministrica Pendeš je kazala da jubilej koji se obilježava ove godine predstavlja značajan događaj za Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH, te da je proteklih 15 godina suradnje kroz različite programe bio od iznimne važnosti za našu instituciju, jer se kroz program ove suradnje jačaju kapaciteti i operativne sposobnosti OS BiH i čini ih se bližim i interoperabilnijima s vojnim snagama naših prijatelja i partnera ne samo iz SAD-a, već i drugih zemalja članica NATO-a.

“Usvajajući znanja i vještine koje im prenose kolege iz SAD-a, naše Oružane snage svakim danom jačaju kompetencije, interoperabilnost i kompatibilnost s NATO snagama. Dokaz tomu bilo je upućivanje naših vojnih policajaca 2013. godine na zajedničke dužnosti s pripadnicima Nacionalne garde Maryland u Afganistanu, gdje su u potpunosti bili integrirani u sastav 115. bojne Vojne policije Nacionalne garde Maryland”, kazala je u svome obraćanju ministrica Pendeš.

Ministrica je istaknula da je samo kroz programe vojska-vojsci (Mil to Mil) i IMET, zajedničkom obukom i edukacijom, preko 7000 pripadnika OS BiH i Ministarstva obrane BiH imalo benefite od suradnje po državnom partnerskom programu, a da potpora SAD-a nije izostala ni u našim prioritetnim projektima kao što je modernizacija kojom nastojimo ostvariti našu ambiciju, da imamo male ali kredibilne, dobro opremljene i osposobljene Oružane snage, spremne za obranu BiH i njenih državljana od vanjskoga vojnog napada, te u miru - spremne pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge nesreće, protuminsko djelovanje i operacije potpore miru u inozemstvu.

Generalica Singh je u svome obraćanju pohvalno govorila o dosadašnjoj dugogodišnjoj suradnji s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama BiH, istaknula uspjehe pripadnika OS BiH koji su prošli brojne programe, a čiju je realizaciju osigurala Nacionalna garda Marylanda, te je ovom prigodom istaknula “da smo jači zajedno nego odvojeno, a partnerstvo s Marylandom je duboko u našim srcima”.

Zapovjednica Singh je kazala i da je “građenje partnerstva kroz izazove nešto što će duže trajati, jer takvo partnerstvo podrazumijeva viziju, san i što god se u takvom ozračju uradi, vodi napretku i jačanju veza među sudionicima ove prijateljske suradnje.” Ona je istaknula kako je ponosna na ono što je do sada postignuto u smislu suradnje, te da će ona u kapacitetu svojih mogućnosti i ingerencija u budućnosti i jače i više poticati razvoj međusobnih prijateljskih i partnerskih veza s institucijama obrane u Bosni i Hercegovini.

Program svečanosti, svojim umjetničkim i kulturno-zabavnim programom uveličali su Vojni orkestar Oružanih snaga BiH i USAFE band “Wings of Dixie” iz sastava Američkog zapovjedništva za Europu.

Program obilježavanja 15 godina partnerstva BiH i Marylanda bit će nastavljen i u narednim danima, a o njegovom značaju i budućim perspektivama, generalica Singh će govoriti pripadnicima OS BiH u Tuzli i Bijeljini, kao i studentima Univerziteta u Tuzli i studentima Poslovne ekonomije u Bijeljini.

(mod.gov.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade Republike...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade Republike...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović povodom obilježavanja povodom 30 godina HDZ-a BiH i 15...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održali su danas sastanak u Mostaru...