Vijesti Node

29. studenog 2018.
Zapovjednica NG Marylanda u posjetu Ministarstvu obrane BiH

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima razgovarala je 28. studenog 2018. godine sa zapovjednicom Nacionalne garde Maryland (NMG), general-bojnicom Lindom Singh koja je predvodila izaslanstvo Nacionalne garde Marylanda.

U izaslanstvu su bili brigadna generalica April Vogel, brigadna generalica Janeen Birckhead, vojni izaslanik SAD-a u BiH pukovnik Michael Tarquinto i predstavnici Odjela za obrambenu suradnju (ODC) Veleposlanstva SAD-a koje je predvodio pukovnik Corey Shea.

Razgovaralo se o suradnji Nacionalne garde Marylanda i MO i OS BiH u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), Programa vojska-vojsci, kao i o načinima i modalitetima nastavka i proširenja suradnje u narednom razdoblju.

Ministrica Pendeš se u ime MO i OS BiH zahvalila zapovjednici NMG na potpori i suradnji, uz uvjerenje da će se ista nastaviti i u narednom razdoblju u područjima koja će dodatno koristiti osposobljavanju pripadnika OS BiH za njihove trenutačne i buduće misije.

Također, ministrica Pendeš je upoznala goste o trenutačnim aktivnostima MO i OS BiH, s posebnim naglaskom na potrebu što skorijeg aktiviranja MAP-a, kako bi se moglo otpočeti s implementacijom dokumenta „Pregled obrane“, čiji je sastavni dio i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

„Mir, sigurnost, stabilnost i ulaganja u BiH su prioritet za sve nas, kako za građane naše zemlje tako i za nositelje funkcija u BiH. Očekujem da će ovaj program suradnje u narednom razdoblju biti proširen i nadograđen, te predlažem da se, osim programa „Military to Military“ (Vojska – Vojsci), suradnja nastavi u pravcu civilno-civilne suradnje, što bi dodatno osnažilo partnerstvo između BiH i države Maryland, a javnost u BiH bi još više i značajnije prepoznala važnost ovog partnerstva i suradnje. Moguća suradnja u narednom razdoblju može biti na razini akademskih zajednica, odnosno, s univerzitetima u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla) gdje su i sjedišta kliničkih centara“, istaknula je ministrica Pendeš.

Generalica Singh je pohvalila dosadašnji vid suradnje uz očekivanja da će se isti proširiti u narednom razdoblju. Iskazala je punu potporu programu realizacije planiranih aktivnosti za 2019. godinu, a koji se tiču obuke, razmjene iskustava i zajedničkih vježbovnih aktivnosti.

„Očekujem da u narednom razdoblju suradnju treba usmjeriti i u segmentu civilno-civilnog partnerstva, a plan je i da se u području kibernetičkog izazova naprave određeni pomaci, te da BiH u tome smislu ima značajnu ulogu kada je u pitanju regionalni pristup ovoj problematici“, istaknula je zapovjednica NG Marylanda.

Podsjećamo kako je savezna američka država Maryland petnaest godina država-partner Bosni i Hercegovini. Suradnja BiH i SAD-a kroz Program M2M (Military to Military/Vojska - Vojsci) realizira se u cilju povećanja interoperabilnosti OS BiH s OS SAD-a i pružanja pomoći i potpore demokratskim institucijama i državnim organima BiH. Partnerstvo dviju strana proteklih godina, unatoč brojnim izazovima na globalnoj svjetskoj sceni, nije smanjena.

(mod.gov.ba)

Izdvajamo

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan je sastanak predsjednika HDZ-a BiH i predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Dragana Čovića i zastupnice u Europskom...
U petak, 29. svibnja u Mostaru održana je 11. (jedanaesta) sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Predstavnici političkih stranaka...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas video sastanak s...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma...