Vijesti Node

06. prosinca 2018.
Slovačka podržava BiH na europskom i euroatlantskom putu - čestitke za aktivaciju MAP-a

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima, razgovarala je 6. prosinca 2018. godine s ministrom obrane Slovačke Republike Peterom Gajdošem, na sastanku koji je upriličen u okviru službenog posjeta izaslanstva Ministarstva obrane Slovačke Republike Ministarstvu obrane BiH.

U izaslanstvu Ministarstva obrane Slovačke Republike nalazili su se, između ostalih, veleposlanik Slovačke Republike u BiH Nj.E. Martin Kačo i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Slovačke Republike general-pukovnik Daniel Zmeko.

Razgovaralo se o bilateralnoj suradnji u oblasti obrane, europskim i euroatlantskim integracijama, sigurnosnoj situaciji u regionu, sudjelovanju u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru, kao i o aktualnim izazovima u vezi s migrantskom krizom, te iskustvima i naučenim lekcijama koje mogu biti primjenjivane na Ministarstvo obrane BiH i Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš zahvalila se ministru Gajdošu na doprinosu koji je Vlada Slovačke pružila u procesu aktivacije MAP-a za Bosnu i Hercegovinu, a povodom odluke ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a s jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu da Bosna i Hercegovina dobije poziv za MAP i dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program.

Ministrica Pendeš je izrazila očekivanje da će aktivacija MAP-a dovesti do ubrzanih reformi u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu da MAP podrazumijeva reforme u cijelom društvu, a ne samo u oblasti obrane i sigurnosti, što će olakšati naš put ka strategijskim ciljevima Bosne i Hercegovine, a to su, kako je naglasila ministrica Pendeš, „europske i euroatlantske integracije.“ Govoreći o bilateralnim odnosima u oblasti obrane, ministrica Pendeš je iskazala zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i izrazila očekivanje za nastavkom ove suradnje koja će rezultirati potpisivanjem sporazuma u oblasti obrane dvaju ministarstava. Također, zahvalila se ministru Gajdošu na doprinosu pripadnika Oružanih snaga Slovačke kroz operaciju „ALTHEA“, kao i u procesu obučavanja, treninga i edukacije, a posebno se zahvalila Veleposlanstvu Slovačke Republike u BiH, kao kontakt veleposlanstvu između BiH i NATO, na odličnoj suradnji u proteklom razdoblju.

Ministar Gajdoš je čestitao ministrici Pendeš na aktivaciji MAP-a i obećao potporu Republike Slovačke u nastavku europskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, naglasivši da su ministrica Pendeš i Ministarstvo obrane BiH uradili „sjajan posao“ u ovom procesu. On je, također, najavio intenzivniju suradnju dvaju ministarstava obrane, kao i suradnju oružanih snaga dviju država.

(mod.gov.ba)

Izdvajamo

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan je sastanak predsjednika HDZ-a BiH i predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Dragana Čovića i zastupnice u Europskom...
U petak, 29. svibnja u Mostaru održana je 11. (jedanaesta) sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Predstavnici političkih stranaka...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas video sastanak s...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma...