Vijesti Node

08. svibnja 2019.
Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega

U utorak, 7. svibnja, u Širokom Brijegu je održan bogat i svečan program povodom Dana hrvatskih branitelja Grada Širokoga Brijega.

Program obilježavanja započeo je Svetom misom za sve poginule i umrle branitelje, koja se služila u crkvi Uznesenja BDM na Brijegu. Misu je predmolio župnik Stipe Biško.

Po završetku mise slijedilo je okupljanje kod Gradske sportske dvorane na Pecari te formiranje kolone za mimohod, koji je  bio središnji i najsvečaniji događaj obilježavanja jer je organiziran mimohod s 21 stijegom ratnih postrojbi. U mimohodu su sudjelovali branitelji, predstavnici vlasti, limena glazba Oružanih snaga BiH i Mažoretkinje Široki.

Nakon mimohoda Ulicom fra Didaka Buntića i dolaska svečane kolone na Trg širokobrijeških žrtava uslijedile su protokolarne radnje čitanja kratke povjesnice o  sudioništvu širokobrijeških branitelja u Domovinskom ratu te  svečano prinošenje stjegova  širokobrijeških ratnih postrojbi, polaganje vijenca, paljenje svijeća i molitva  kod križa u znak zahvalnosti i sjećanja na sve poginule.

Program je nastavljen u kinu Borak održavanjem svečane akademije kojoj su, uz branitelje, nazočili i njihovi gosti te visokopozicionirani dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora sa lokalne, županijske i državne vlasti, kao i predstavnici inozemnih institucija.

Nakon himne „Lijepa naša“ u izvedbi klape „TRS“, prisutnima se obratio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. U pozdravnim riječima istaknuo je zahvalnost prema braniteljima i čestitao im njihov dan.

Važno je istaknuti kako je na svečanoj akademiji premjerno prikazan dokumentarni film o sudjelovanju Širokobriježana u ratnim zbivanjima tijekom Domovinskog rata. Film je pripremila produkcijska kuća „Kadar“ iz Širokog Brijega.

Pozdravne govore uputili su i general bojnik Marko Stojčić, trenutno na službi u OS BiH (hrvatska komponenta), i general zbora Stanko Sopta, ratni zapovjednik 2. GMBR.

Po završetku akademije  organiziran je prigodni domjenak i druženje na prostoru gradske tržnice pored Trga Gojka Šuška.

Za dan branitelja simbolično je izabran datum zaustavljanja tenkova u Pologu (na granici Širokog Brijega i Mostar) 7. svibnja 1991., kada je hrvatski narod goloruk stao pred tenkove JNA.

Širokobriješki branitelji prošli su dug, častan i slavan put u Domovinskom ratu. Više od 80 Širokobriježana položilo je svoje živote na Oltar Domovine, od čega njih 9 na ratištima u Republici Hrvatskoj. Brojni hrvatski ratnici koji su branili Republiku Hrvatsku podrijetlom su iz Širokog Brijega. Širokobriješki branitelji dali su golem doprinos obrani hrvatskih prostora u Bosni i Hercegovini. Na najučinkovitiji način pokazali su kako nije važno protiv kolike se sile boriš, već koje svetinje braniš!

(sirokibrijeg.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade...
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u...
Sastanak izaslanstva HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA održan je danas u Istočnom Sarajevu. Predsjednici stranaka dr. Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir...
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sastao se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru sa izaslanstvom Općinskog odbora HDZ-a BiH Jajce. Izaslanstvo je...